Sós datolya-karamellás mandulakrémes nyers torta
Hozzávalók egy csatos tortaformához:
Az alaphoz:
- 1 bögre héj nélküli mandula
- 1 pohár kókuszreszelék
- 1,5 ek. cukrozatlan kakaópor
- 10 szem puha friss datolya
- 2 csipet só
- 2 ek. méz vagy juharszirup
- 2 ek. cocomas
- 2 ek. olvasztott kókuszolaj (vagy lehet több, attól függően mennyire ragad össze az alapunk)
Elkészítése:
- Beáztatjuk forróvízbe a krémhez való datolyákat arra az időre míg készítjük az alapot.
- Aprítógépben durvára aprítjuk a mandulát.
- Hozzáadjuk a többi hozzávalót és tovább aprítjuk.
- Egy ragadós masszát kell kapnunk, ha nem áll össze adjunk hozzá még egy kis kókuszolajat.
- A ragadós masszát nyomkodjuk egy csatos tortaforma aljába, amit alufóliával kibélelünk.
- Amíg készítjük a krémet tegyük be a fagyasztóba.
A krémhez:
- 20 szem friss puha datolya (forróvízbe áztatjuk)
- 4 ek. mandulakrém (vagy mogyorókrémmel is készíthető)
- 4 ek. olvasztott kókuszolaj
- 2 dl cocomas vagy mandulatej
- 2 csipet só
Elkészítése:
- Az előre beáztatott datolyákat leszűrjük és pürésítjük a többi hozzávalóval.
- Majd ezt a pürét ráöntjük az alapunkra és vissza tesszük a fagyasztóba.
A csokiöntethez:
- 1 dl cocomas
- 50 g feketecsoki
- 2 ek. kókuszolaj
Elkészítése:
- A kókusztejet felmelegítjük, mikor látjuk, hogy kezd forrni levesszük a tűzről és belekeverjük a feldarabolt csokit és a kókuszolajat és krémet keverünk belőle.
- Ráöntjük ezt a krémünk tetejére és visszatesszük a hűtőbe vagy a mélyhűtőbe pihenni legalább 1 órára.
- A tetejét takarjuk le, hogy ne száradjon ki.
Az elkészítési idő kb. 1 óra.
A recept forrása innen származik.