Narancsos datolya-karamellás nyers torta
Az adagokat egy 250 ml-es bögrével mértem.
Hozzávalók az alaphoz: (24 cm átmérőjű tortaformához)
- 1 bögre friss datolya
- fél bögre mandula (kb. 10 dkg)
- 1 ek. olvasztott kókuszzsír
Elkészítése:
A hozzávalókat egy aprítógépben összeaprítjuk. Egy kissé ragadós masszát kell kapjunk, ezt egy folpack-al kibélelt tortaforma aljában szétnyomkodjuk és betesszük a mélyhűtőbe.
Hozzávalók a karamellás krémhez:
- 1 bögre előre beáztatott kesudió (kb. 20 dkg)
- 1 bögre friss datolya
- fél bögre olvasztott kókuszzsír
- fél narancs leve
- 1,5 ek. mandulakrém
- 1 ek. méz vagy agavé vagy más édesítő tetszés szerint
- 1 cs. szárított narancshéj
Elkészítése:
A kesudiót beáztatjuk legalább 1 órára, majd leszűrjük. Az összes hozzávalót aprítógépben összeaprítjuk. Egy krémes szerű masszát kell kapjunk. Ha nem elég krémes tegyünk még hozzá narancslevet. Majd ezt a masszát az alapunkra kenjük és visszatesszük a mélyhűtőbe. Fontos hogy a masszánkat próbáljuk meg egyenletesen elosztani és a tetejét simára egyengetni, hogy a csokimáz jól betudja fedni.
Hozzávalók a csokibevonathoz:
- fél bögre olvasztott kókukszzsír
- 2 ek. cukrozatlan kakaópor
- 100 g narancsos fekete csoki
Elkészítése:
Alacsony tűzön megolvasztjuk a kókuszvajat a csokival majd a kakaóport hozzákeverjük, ügyeljünk rá, hogy csomómentesre keverjük el. Majd ezt ráöntjük a tortánk tetejére (ami a fagyasztóban kicsit megszilárdult) és visszatesszük a fagyasztóba 1 órára majd átrakjuk a hűtőbe.
Nagyon gyors és könnyű torta, kb. fél óra alatt el is készíthető. Lefedve tároljuk, hogy ki ne száradjon.Szerintem úgy a legfinomabb, ha fogyasztás előtt kivesszük a hűtőből és megolvad rajta a csoki:)
A recept forrása innen származik.