Céklapüré
Aki szereti a céklát annak nagyon ajánlom ezt a receptet, köretként is nagyon finom, de én magában is ettem vacsorára egy kis szezámmaggal megszórva.
A recept ismét Zoli apukájától származik:)
Hozzávalók kb. 6-8 ember részére:
- 2 kg cékla
- 1 evőkanál balzsamecet
- 2 db hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- torma (4-5 cm-es darabka)
- 1-2 dl tejföl (vagy valamilyen növényi tejszín)
- pirított szezammag (ízles szerint)
- friss petrezselyem (ízles szerint)
- só
- őrölt kömény
- 2 evőkanál zsiradék (libazsírral csináltam)
Elkészítése:
- A céklákat héjastól sós vízben puhára főzöm. Hideg vízben lehűtöm és megpucolom. Apróbb kockákra vágom, és egy nagyobb tálba teszem. (A céklát lehet nyersen is meghámozni, mint a krumplit. Ez esetben nem kell melegíteni a köretet.)
- A hagymát és fokhagymát felvágom, zsiradékon üvegesre dinsztelem, majd a céklához adom.
- Hozzáadom a köményt és a balzsamecetet. Botmixerrel pürésítem.
- A tormát megpucolom, lereszelem, és ízlés szerint adok hozzá, legvégül a tejfölt is hozzámixelem.
- A tetejére szorjunk pirított szezámmagot es friss petrezselymet.
Aki paleo táplálkozást folytat vagy nem eszik semmiféle tejterméket cocomassal is helyettesíthető a tejföl.