2016. jan 18.

Céklapüré

írta: organichicks
Céklapüré

ceklapurekeretes.jpg

 Aki szereti a céklát annak nagyon ajánlom ezt a receptet, köretként is nagyon finom, de én magában is ettem vacsorára egy kis szezámmaggal megszórva. 

A recept ismét Zoli apukájától származik:)

Hozzávalók kb. 6-8 ember részére

  • 2 kg cékla
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • 2 db hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • torma (4-5 cm-es darabka)
  • 1-2 dl tejföl (vagy valamilyen növényi tejszín)
  • pirított szezammag (ízles szerint)
  • friss petrezselyem (ízles szerint)
  • őrölt kömény
  • 2 evőkanál zsiradék (libazsírral csináltam)

Elkészítése:

  1. A céklákat héjastól sós vízben puhára főzöm. Hideg vízben lehűtöm és megpucolom. Apróbb kockákra vágom, és egy nagyobb tálba teszem. (A céklát lehet nyersen is meghámozni, mint a krumplit. Ez esetben nem kell melegíteni a köretet.)
  2. A hagymát és fokhagymát felvágom, zsiradékon üvegesre dinsztelem, majd a céklához adom.
  3. Hozzáadom a köményt és a balzsamecetet. Botmixerrel pürésítem.
  4. A tormát megpucolom, lereszelem, és ízlés szerint adok hozzá, legvégül a tejfölt is hozzámixelem.
  5. A tetejére szorjunk pirított szezámmagot es friss petrezselymet.

Aki paleo táplálkozást folytat vagy nem eszik semmiféle tejterméket cocomassal is helyettesíthető a tejföl. 

 

 

Szólj hozzá

cékla sütés-főzés