Citromos Earl Grey nyers torta
Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a receptre, imádom az Earl Grey fekete teát, de soha nem jutott volna eszembe sütibe beletenni, nem gondoltam volna, hogy ilyen finom lehet:) A nyers tortát érdemes mindig egy nappal előbb elkészíteni mielőtt fogyasztjuk, hogy az ízek összeérjenek. A hozzávalókat 2,5 dl-es bögrével mértem.
Előkészület | Fagyasztási idő | Összesen |
30 perc | 2 óra | 2 óra 30 perc |
Hozzávalók: (20cm átmérőjű sütőformához)
Alaphoz:
- 1 bögre hámozott mandula
- 1 és 1/4 bögre puha datolya
Krémhez:
- 1 és 1/2 pohár előre beáztatott natur kesudió (kb. 15 dkg)
- 1/2 bögre kókuszkrém (cocomas)
- 1/2 bögre agavé szirup (vagy más természetes folyékony édesítő)
- 1/4 bögre olvasztott kókuszzsír
- 1 közepes citrom kifacsart leve
- 3 ek. Earl Grey teafű
- 1 csomag szárított citromhéj
Díszítéshez:
- áfonya ízlés szerint
Elkészítés:
- A kesudiót beáztatjuk előre 2 órára, vagy ha ezt elfelejtettük forróvízbe 20 percre, majd leszűrjük és átmossuk.
- Közben elkészítjük az alapot: a datolyát és a mandulát aprítógépben aprítjuk míg egy ragadós masszát nem kapunk. Ha nem akar összeállni tegyünk hozzá még datolyát.
- Ezt a masszát egy folpack-al kibélelt csatos tortaforma aljába nyomkodjuk egyenletesen.
- A krém hozzávalóit !kivétel! a teafüvet, aprítógépbe tesszük és addig aprítjuk míg krémes állagot nem kapunk. Ennek a krémnek a felét rátesszük a torta alapunkra, a tetejét egyenletesre eldolgozzuk. Betesszük a mélyhűtőbe 1 órára. Azért van erre szükség, mert így egyszerűbb a 2. krémréteget rákenni, hogy ne keveredjenek össze.
- A teafüvet mozsárban apróra törtjük és hozzátesszük a maradék kesudió krémünkhöz és aprítógépben összekeverjük.
- Ezt a 2. réteg masszát rákenjünk egyenletesen az 1. rétegünkre.
- A tetejét ízlés szerint áfonyával díszítjük.
- Visszatesszük a mélyhűtőbe 1 órára. Majd áttesszük a hűtőbe.
- Fogyasztás előtt érdemes a mélyhűtő után szobahőmérsékleten hagyni kicsit.
A recept forrása innen származik.