2016. ápr 20.

Főzési tippek gabonafélékhez

írta: organichicks
Főzési tippek gabonafélékhez

grains.jpg

A gabonafélék ősidők óta az ember fő táplálkozási elemei közé tartoznak. Főbb gabonafélék a rizs, árpa, köles, cirok, quinoa, zab. Nekem a kedvencem a quinoa, de zabot is sokat eszem reggelire kásának gyümölccsel vagy porrá őrölve sütemények készítéséhez használom. A quinoa rendkívül sokrétű gabona. Kiváló köretnek, salátának, de akár sütemény is készíthető belőle. Legutóbb tócsnihoz próbáltam ki, ahhoz is szuper volt. A Lehel piacon szoktam venni az első emeleten a paleo boltban 500 gramm 1500 Ft körül van (ennél olcsóbban még nem találtam:). Nem kell belőle sokat használni, főzés során kb. a duplájára dagad. A "Magok Anyjának" is nevezik, rengeteg fontos vitamint tartalmaz (vas, magnézium, kálcium, foszfor, cink, b-vitaminok). Lassan lebomló szénhidrátforrás, tele rosttal és nem utolsó sorban gluténmentes. Bővebben a quinoáról itt olvashatsz.  

A minap találtam a Pinteresten egy nagyon jó segédletet gabonák elkészítéséhez, hátha ti is hasznosítani tudjátok:)

gabonak.jpg

  • Barna rizs elkészítése: 1 bögre rizst öntsünk fel 2 bögre vízzel, forraljuk fel, majd alacsony hőfokon fedő alatt 30 percig főzzük, tűzről levéve hagyjuk még fedő alatt letakarva 10-15 percig.

  • Köles elkészítése: közepes lángon szárazon megpirítjuk, 5-10 perc alatt aranybarna lesz és illatozni kezd. 1 bögre kölest felöntünk 2 bögre vízzel, felforraljuk majd kis hőfokon fedő alatt főzzük 20 percet. 

  • Zab elkészítése: 1 bögre zabot felöntünk 2 bögre vízzel, felforraljuk, majd kis hőfokozaton főzzük 10-20 percet gyakori kevergetés mellett. 

  • Quinoa elkészítése: Fontos!, hogy mindig mossuk át szűrőn, mert hanem tesszük meg kesernyés íze lesz. Közepes lángon szárazon megpirítjuk, 5-10 perc alatt aranybarna lesz és illatozni kezd, 1 bögre quinoát felöntünk 2 bögre vízzel felforraljuk, majd kis hőfokozaton fedő alatt 20 percet főzzük. 

  • Fehér rizs elkészítése: 1 bögre rizst felöntünk 1-1/3 bögre vízzel, felforraljuk, majd kis hőfokozaton 15 percet főzzük fedő alatt, tűzről levéve hagyjuk még puhulni fedő alatt 5 percet. 

  • Vad rizs elkészítése: 1 bögre rizst felöntünk 4 bögre vízzel, felforraljuk, majd kis hőfokozaton fedő alatt főzzük 45-60 percet, vagy míg a rizsszemek borító fekete héj elkezd felpattogni, ha marad víz rajta szűrőn keresztül leszűrjük.

 

 

Kép forrása http://www.ask.com/food/different-types-grains-4fdc5c692f79d253

 

Szólj hozzá

rizs quinoa gabonafélék tippek-praktikák