2016. jún 02.

Epres brownie (gluténmentes)

írta: organichicks
Epres brownie (gluténmentes)

image_22.jpeg

 A piacon azt az infót kaptam, hogy hamarosan vége az eper szezonnak, így igyekeztem még gyorsan egy epres desszertet csinálni. A tésztát gesztenye lisztel csináltam, ez beszerezhető bármilyen bio boltban. A tetejét pedig nyugodtan lehet más gyümölccsel díszíteni ízlés szerint:) A hozzávalókat 2,5 dl-es bögrével mértem.

 

Előkészület    Hűtési idő    Összesen   
45 perc  1 óra 1 óra 45 perc 

Hozzávalók: (kisebb méretű tepsihez, az enyém 18x30 cm-s)

Tésztához:

  • fél bögre gesztenye liszt
  • fél bögre kókuszzsír (olvasztva)
  • 2 m-es tojás
  • 6 ek. kókuszvirág cukor vagy más édesítő
  • 3/4 bögre + 2 ek. cukrozatlan kakaópor
  • 1 tk. vanília kivonat
  • csipet só

Elkészítése:

  • A sütőt előmelegítjük 170 fokra. 
  • Egy lábasban a kókuszzsírt, kókuszvirág cukrot, kakaóport és a csipet sót felmelegítjük és csomómentesen elkeverjük majd félretesszük, hűlni hagyjuk. 
  • A tojást a vanília kivonattal kézi habverővel jól elkeverjük majd egy szűrőt átszitálva hozzáadjuk a gesztenye lisztet és egy keverő spatulával jól összedolgozzuk. 
  • Végül hozzáadjuk a kakaós masszánkat és jól összekeverjük.
  • Sütőpapírral kibélelt kisebb sütőforma aljában egyenletesen elsimítjuk. Ne ijedjünk meg a tészta elég laposnak fog tűnni.  
  • Berakjuk a sütőbe sülni kb. 20-25 percre sütőfüggő, ellenőrizzük tűpróbával mikor van kész, vigyázzunk ne süssük túl mert akkor kemény lesz. A kókuszzsír majd kiül a tetejére, de amint kivesszük a sütőből szép lassan magába fogja szívni a tészta teljesen. 
  • Ha elkészült félretesszük, hűlni hagyjuk és elkészítjük a csokimázat. 

epres_brownie.jpeg

eprsbrownie3.jpeg

Csokimáz:

  • fél bögre kókusztej (ezt a fajtát használtam)
  • 1 ek. cukrozatlan kakaópor
  • 60 g magas kakaótartalmú fekete csoki (Lidl-ben kapható 81 %-os)
  • 1 ek. méz vagy más édesítő
  • tetejére kb. 10 szem eper kockára vágva

Elkészítése:

  • Egy lábasban alacsony lángon megolvasztjuk a csokit a kókusztejjel és csomómentesen elkeverjük a kakaóporral majd végén hozzáadjuk a mézet. 
  • Ezt a csokikrémet az alap tésztánkra öntjük egyenletesen majd rászórjuk a kockára vágott epret és óvatosan belenyomkodjuk. 
  • Mélyhűtőbe rakjuk egy órára, hogy megdermedjen majd hűtőben tároljuk. 

epresbrownie2.jpeg

image_31.jpeg

image_30.jpeg

 

Szólj hozzá

csoki eper kakaó gesztenyeliszt desszert-édesség