2016. aug 10.

3 rétegű mangós csokitorta (glutén- és tejmentes)

írta: organichicks
3 rétegű mangós csokitorta (glutén-  és tejmentes)

image_33.jpg

Mivel nem kaptam most cocomas-t ezért ennek a tortának a krémjét Aroy-d kókuszkrémmel készítettem. Nekem ezt a faját nem sikerült olyan jó habos állagúra verni, mint a cocomast, ennek inkább pudingszerű állaga lett a végén. Aki töményebb csoki állagot szeretne az cocomasal készítse. Az agar-agarral csínján bánjunk mert ha megszalad a kezünk nagyon betud zselésedni, nekem pont jó állaga lett enyhén zselés, de ugyanakkor krémes és még jól lehet érzeni mangó és a csoki ízét is. A mangós réteget konzervből csináltam, mert nagyon nehéz jó ízű mangót találni itthon így nem mertem kockáztatni, de lehet természetesen frissből is, az Aldiban pl. néha lehet kapni érett mangót érdemes figyelni. A hozzávalók beszerezhetőek bármilyen paleo vagy bio boltban én a Lehel piacin vettem. 

Hozzávalók: (20 cm átmérőjű tortaformához)

Alaphoz

  • 3 tojás
  • 1 ek. kókuszvirág cukor vagy porrá őrölt eritrit
  • 2,5 ek. kókuszliszt
  • 2 ek. gesztenyeliszt (átszitálva)
  • 1 ek. cukrozatlan kakaópor
  • 3/4 ek. olvasztott kókuszzsír

Elkészítése:

  • Előmelegítjük a sütőt (180 fok, légkeverés).
  • A piskótához a tojásokat felütjük (nem választjuk szét) majd elektromos habverővel (robotgéppel) magas fokozaton, a kókuszvirág cukrot hozzáadva addig keverjük, míg sűrű krém lesz belőle. (kb. 10 perc).
  • A száraz hozzávalókat összekeverjük (a gesztenye- és a kókuszliszten szitán átszitáljuk), majd a tojáshabhoz adjuk.
  • A végén belecsurgatjuk a kókuszolajat, elkeverjük.
  • Beleöntjük egy sütőpapírral kibélelt csatos tortaformába és mehet is a sütőbe 20 percre (tűpróbával ellenőrizzük, hogy jó-e). Rácson hagyjuk hűlni.

Csokis réteghez: 

  • 150 g magas kakaótartalmú fekete csoki (Lidl-ben lehet jót kapni) 
  • 2 dl kókuszkrém (aroy-d vagy cocomas behűtve)
  • 2 ek. kókuszvirág cukor 
  • 2 ek. kókuszzsír
  • 1,5 dl víz
  • 1,5 csapott tk. agar-agar

Elkészítése:

  • A felmelegített vízben csomómentesen elkeverjük az aga-agar-t (érdemes kézi habverővel), felforraljuk folyamatos kevergetés mellett majd hagyjuk kicsit hűlni, ha nagyon bekocsonyásodna mielőtt hozzáöntenénk a csokis masszához csak melegítsük meg újra. 
  • A csokit vízgőz felett a kókuszzsírral megolvasztjuk. 
  • A kókuszkrémet elektromos habverővel a kókuszvirág cukorral felverjük, nem lesz nagyon habos ne lepődjünk meg, hozzáöntjük a csokit és belekeverjük az agar-agaros vizet.  
  • A piskótánkat visszatesszük a folpack-al kibélelt tortaforma aljába és ráöntjük a csokis réteget. 
  • Míg készítjük a mangós réteget betesszük a mélyhűtőbe dermedni. 

Mangós réteghez

  • 4,5 dl mangó püré konzerv vagy mangó pürésítve
  • 1 csapott tk. agar-agar

Elkészítése:

  • A felmelegített mangó pürében csomómentesen elkeverjük (érdemes kézi habverővel) az agar-agart és folyamatos kevergetés mellett felforraljuk, majd visszahűtjük kicsit és a csokis rétegünk tetejére öntjük. 
  • Visszarakjuk a mélyhűtőbe dermedni, kb. fél óra elég is neki, fogyasztásig hűtőben tároljuk.  
  • Tálaláskor a tetejét kókusz chips-el vagy bármi mással ízlés szerint díszítjük. 

image_50.jpg

image_51.jpg

Ha tetszett a recept és érdekelnek a továbbiak kövess Facebookon és Instagramon.

Szólj hozzá

csoki kókusztej mango agar agar kókuszliszt gesztenyeliszt paleo édesség desszert-édesség