Hagyma pakora tamarind szósszal (vegán, gluténmentes)
A pakora gyakorlatilag az indai bundázott zöldség megfelelője. Nagy előnye a magyar panírral ellentétben, hogy gluténmentes és kevésbé zsíros, valamint tojás sem szükséges hozzá így vegánok is fogyaszthatják. Nem kell hozzá más csak csicseriborsóliszt, víz és fűszerek ízlés szerint. Fogyasztható magában valamilyen szósszal, vagy akár köretként, de előételnek is kiváló. Nekem a hagyma pakora a kedvencem, de bátran próbáljatok ki bármilyen zöldséget. Tamarind szószt készítettem mellé, a pasztát beszerezhetitek bármilyen ázsiai élelmiszereket árusító boltban. A hozzávalókat 2,5 dl-es bögrével mértem.
Hozzávalók:
- 2 nagyobb fej vörös- vagy édeshagyma
- 3/4 bögre csicseriborsóliszt
- 1/2 bögre víz
- 1/2 tk. őrölt kurkuma
- 1 tk. őrölt római kömény
- 1 tk. őrölt koriander
- 1 ek. friss gyömbér reszelve
- chili aki szereti a csípőset
- kókuszzsír a sütéshez
Elkészítése:
- A hagymákat megpucoljuk és félhold alakban felvágjuk.
- A lisztet összekeverjük a fűszerekkel és a gyömbérrel majd hozzáöntjük a vizet és belekeverjük a hagymákat kézzel, ragadós masszát kell, hogy kapjunk.
- Hagyjuk 5 percet állni majd kézzel apró tallérokat formálunk belőle és kisütjük.
Szószhoz:
- 2 ek. tamarind paszta
- 2 ek. növényi olaj (nálam kókuszolaj)
- 2 ek. víz
- 1 kk. frissen facsart lime leve
- 1 ek. kókuszvirág cukor
- 1 kk. reszelt friss gyömbér
- fél kk. római kömény
Elkészítése:
- Az olajat és a fűszereket tegyük egy serpenyőbe, alacsony lángon mikor már elkezd illatozni adjuk hozzá a többi hozzávalót és várjuk meg amíg felforr, 1-2 percet főzzük majd vegyük le és már készen is van..
Ha tetszett a recept és érdekelnek a továbbiak kövess Facebookon, Instagramon és YouTubeon.