Fügés kuglóf (glutén-, tejmentes)
Mivel még friss idénygyümölcsöket nem lehet kapni, ilyenkor többnyire aszalt gyümölcsökkel készítenem a süteményeket. Így született meg ennek a receptnek is az ötlete. Lisztek közül ismét a gesztenyeliszt és nyílgyökérpor kombinációt használtam, eddigi tapasztalataim szerint ettől lesz a legjobb textúrája az ilyen süteményeknek. Nagyon szeretem az ilyen kuglóf szerű édességeket, mert kiváló reggelire kávé mellé. Én ezt egy közepes kuglóf formában sütöttem, de lehet bármilyenben ha épp az nincsen otthon. Mellé pedig ajánlott valamilyen házi lekvárt fogyasztani:) Mérőpoharam 2,5 dl-es.
Előkészület | Sütési idő | Összesen |
15 perc | 30 perc | 45 perc |
Hozzávalók:
- 3 db m-es tojás
- 3 ek. kókuszvirág cukor
- 1 db érett banán
- 3 ek. olvasztott kókuszzsír
- 1/3 bögre aszalt vörösáfonya
- 4 db nagy aszalt füge
- 50 g magas kakaótartalmú feketecsoki
- fél bögre mókusmogyoró
- fél bögre gesztenyeliszt
- 1/4 bögre nyílgyökérport
- fél kk. szódabikarbóna
- 1 ek. őröl fahéj
- 1 ek. őrölt gyömbér
Elkészítése:
- A sütőt előmelegítjük (180 fok, légkeverés).
- A tojásokat a kókuszvirág cukorral habosra verjük majd hozzáadjuk a pürésített banánt, olvasztott kókuszzsírt és alaposan összekeverjük.
- A csokit, a fügét, a vörösáfonyát és a mogyorót felvágjuk és hozzákeverjük a masszánkhoz.
- Végül szitán átszitálva hozzáadjuk a nyílgyökérport, gesztenyelisztet, szódabikarbónát és a fűszereket majd jól összedolgozzuk.
- A masszánkat átöntjük egy kikent kuglóf formába és kb. 20-30 percet sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
Ha tetszett a recept és érdekelnek a továbbiak kövess Facebookon, Instagramon és YouTubeon.