2016. ápr 13.

Hogyan tartsuk frissen a félbevágott avokádót?!

írta: organichicks
Hogyan tartsuk frissen a félbevágott avokádót?!

avocado2.jpg

Az avokádó egy rendkívül egészséges és univerzális gyümölcs. Nagyon jó hozzávalója a salátáknak, sokszor alkalmazzák nyers torták krémjéhez, krémessége és semleges íze miatt. Kiváló E- és C-vitamin forrás, sok benne a béta-karotin. Zsírtartalma magas, de ezek egyszeresen telített zsírok, amelyek a koleszterin csökkentéséhez is hozzájárulnak. Felbontás után hamar oxidálódik, vagyis bebarnul.

Biztos veletek is sokszor előfordul, hogy nem volt szükségetek egy egész avokádóra az étel elkészítéséhez, sajnos ha simán betesszük a hűtőbe akkor megbarnul. Ebben a videóban találtok pár jó tippet, hogyan lehet ezt megakadályozni. 

  • Légmentesen zárós módszer: félbevágás után a magos felét rakjuk be egy légmentesen zárható zacskóba, szívjuk ki belőle a levegőt amennyire csak tudjuk, zárjuk be és rakjuk be a hűtőbe.

  • Olívaolajos módszer: félbevágás után magos felét kenjük be alaposan olívaolajjal, rakjuk be egy zárható műanyag dobozba, majd a hűtőbe. 

  • Citromleves módszer: félbevágás után a magos felét kenjük be alaposan frissen facsart citromlével, tegyük be egy zárható műanyag dobozba, majd a hűtőbe. 

  • Lilahagymás módszer: kockázzunk fel egy félbevágott lilahagymát, tegyük be egy zárható műanyag dobozba, tegyük rá az avokádó magos felét, zárjuk be és tegyük a hűtőbe. 

 

Itthon sajnos elég nehéz jó avokádót kifogni, de azért nem lehetetlen:) Az alábbi kép segítségül szolgálhat ehhez. 

  • A kis gumót a tetején ha leválasztjuk és alatta sötét színű az azt jelzi már túlérett, ha még világos akkor megfelelő. 

avokado.jpg

Ahhoz, hogy hogyan vágjuk fel a legkönnyebben, ez a videó szolgálhat segítségül:

És még egy jó tanács, amit egyszer egy piaci árustól kaptam:) Az avokádónak akkor van a legjobb íze, ha már puha. A legtöbb helyen csak kemény avokádót lehet kapni és ez 4-5 nap mire megpuhul, viszont ha belecsavarjuk egy újságpapírba és hűvös sötét helyre tesszük ezt már 1 nap alatt eltudjuk érni. 

Kép forrása 

Szólj hozzá

avokádó tippek-praktikák