Őszi körtés tápiókapuding
A tápiókagyöngy az afrikai és ázsia konyha meghatározó alapanyaga. Leggyakrabban pudingot készítenek belőle, de magas keménytő tartalma miatt lisztkén sűrítő anyagnak is kiváló. Pár hete volt szerencsém részt venni egy forgatáson az édesburgonya biogazdaságban Berzenczén, ahol az isteni 3 féle batáta mellett 3 féle körtét is termelnek. Ezekből kaptam is ajándékba jó pár szemet, így jött az ötletet ehhez a pudinghoz:) de természetesen bármilyen gyümölccsel helyettesíthető ízlés szerint. A tápiókapudingot kókusztejjel és cocomasszal készítettem, de ez is variálható bármely más magtejjel. Mérőpoharam 2,5 dl-es.
Hozzávalók:(kb. 4-5) adaghoz
Pudinghoz:
- 1 bögre tápiókagyöngy
- kb. 1,5 bögre víz
- kb. 1,5 bögre kókusztej
- kb. 3 ek. cocomas (kókuszkrém)
- méz vagy más édesítő ízlés szerint
- friss gyömbér
- 1 szem kardamom
Körte szószhoz:
- 5 szem közepes körte
- fahéj
- fél citrom leve
Elkészítése:
- A tápiókagyöngyöt leöntjük vízzel, úgy hogy 1 ujjnyira ellepje. Állni hagyjuk kb. 10 perc alatt megszívja magát vízzel.
- Átrakjuk egy lábasba, felöntjük kókusztejel szintúgy, hogy ellepje, hozzáadjuk a friss gyömbért s a kardomomot és elkezdjük főzni. Mikor már kezd besűrűsödni hozzáadjuk a kókuszkrémet és addig főzzük míg a gyöngyök átlátszóvá nem válnak.
- Ha elkészült lehúzzuk a tűzről, kihalásszuk belőle a gyömbért és a kardamomt majd hozzákeverjük a mézet és átkanalazzuk pohárkákba.
Körte szósz:
- A körtéket turmixgépben a fahéjjal és a citromlével pürésítjük, majd áttesszük egy lábasba és felforraljuk.
- Ha elkészült rákanalazzuk a pudingjaink tetejére, hidegen és melegen fogyasztva is kiváló.
Ha tetszett a recept és érdekelnek a továbbiak kövess Facebookon és Instagramon.