Fügés csokitorta (glutén- és tejmentes)
Imádom a nyers fügét, a kecskesajttal való kombinációjának idén sikerült a függőjévé válnom:) Szerencsém van, mert kaptam nagyon sok nyers fügét, így miután már nem bírtam többet enni sajttal valami recept után kellett néznem, hogy felhasználjam a maradékot. Így leltem erre a csokis fügetorta receptre, melynek forrása innen származik, kicsit alakítottam rajta úgy készítettem el. Azt kell mondja nagyon jó lett, kávé mellé meg különösen kiváló:) A hozzávalók beszerezhetőek bármilyen nagyobb paleo boltban én a Lehel piacin vettem. A tortaformám 24 cm átmérőjű. A mérő bögrém 2,5 dl-es.
Előkészület | Sütés idő | Összesen |
30 perc | 30 perc | 1 óra |
Hozzávalók: (24 cm-s tortaformához)
- 8 db érett friss füge + a tetejére díszítésnek
- 2 db M-es tojás
- 1/4 bögre olvasztott kókuszzsír
- 1 bögre kókuszkrém (cocomast használtam)
- 4 ek. kókuszvirág cukor vagy bármi más édesítő
- 1 tk. őrölt vanília
- fél tk. szódabikarbóna
- 1/2 bögre gesztenyeliszt
- 1/2 bögre kókuszliszt
- 1/2 bögre cukrozatlan kakaópor + a tetejét megszórni
- fél tk. só
Elkészítése:
- A fügéket félbevágjuk és a félbevágott oldalukkal felfele betesszük a sütőbe (légkeverés, 190 fok), addig sütjük míg teljesen meg nem puhulnak kb. 15-20 perc.
- Mikor már kellően megpuhultak kivesszük őket és hűlni hagyjuk (az enyhén megégett részeket vágjuk le róluk), ha ezt a folyamatot megakarjuk gyorsítani tegyük be a hűtőbe picit. Ha már kihűltek beletesszük egy aprító vagy turmix gépbe hozzáadjuk a kókuszkrémet, kókuszvirágcukrot, vaníliát és összeturmixoljuk.
- Egy külön tálban a tojásokat jól összekeverjük a kókuszzsírral és a szódabikarbónával majd hozzáadjuk a szitán átszitált gesztenye- és kókuszlisztet majd a kakaóport és a sót.
- Majd a két masszát jól összekeverjük, enyhén folyós pudingszerű tésztát fogunk kapni.
- Egy sütőpapírral kibélelt tortaformába átöntjük és mehet is a sütőbe (légkeverés, 180 fok) kb. 30 perc alatt készen van, tűpróbával ellenőrizzük.
- Hagyjuk egy kicsit rácson hűlni majd a tetejét apró lyukú szita segítségével megszórjuk kakaóporral valamint friss fügével is díszíthetjük ízlés szerint.
Ha tetszett a recept és érdekelnek a továbbiak kövess Facebookon és Instagramon.