Castagnaccio - Toszkàn gesztenyetorta (paleo, vegán)
A Castagnaccio egy klasszikus őszi Toszkán édesség, melynek receptjére a pinteresten keresgélve akadtam. Kíváncsi voltam mi fog kisülni belőle, mert sem rozmaringot sem fenyőmagot nem használtam még süteményez, valamit tojás sem kell bele, zsiradék is csak minimális. A végeredmény meglepően jó lett:) bátram ajánlom mindenkinek, aki szereti a különlegességeket, és nem utolsó sorban gyorsan és könnyen elkészíthető. Frissen fogyasztva a legjobb. A hozzávalókat 2,5 dl-es bögrével mérte, tortaformám 20 cm-s átmérőjű. A recept ötlete innen származik.
Előkészület | Sütési idő | Összesen |
20 perc | 35 perc | 55 perc |
Hozzávalók: (20 cm-s tortaformához)
- 2 bögre meleg víz
- 1,5 bögre gesztenyeliszt
- 3 ek. extra szűz olíva olaj
- 1/3 bögre durvára vágott dió
- csipet só
- 1/2 bögre mazsola (én arany mazsolát használtam)
- 1/3 bögre fenyőmag
- 1 ek. friss rozmaring levél
- 1 ek. kókuszvirág cukor
Elkészítése:
- A sütőt előmelegítjük (190 fok, légkeverés).
- A mazsolát beáztatjuk 10-15 percre forró vízbe, majd leszűrjük és kinyomkodjuk belőle a felesleges vizet.
- A gesztenyelisztet szűrőn átszitáljuk majd összedolgozzuk a 2 bögre meleg vízzel.
- Hozzáadjuk a 2 ek. olajat, a sót és a mazsolát majd alaposan összekeverjük egy spatulával.
- Átöntjük egy sütőpapírral kibélelt formába, a tetejét megszórjuk a durvára vágott dióval, a fenyőmaggal, a rozmaring levelekkel, kókuszvirág cukorral és a maradék 1 ek. olíva olajjal (a magokat és a rozmaringot óvatosan nyomkodjuk a tésztába) majd berakjuk sütőbe és 30-35 perc alatt készre sütjük (tűpróbával ellenőrizzük).
Ez süti alapjáraton nem túl édes, úgyhogy aki édesebb szájú tegyen még bele kókuszvirág cukrot.
Ha tetszett a recept és érdekelnek a továbbiak kövess Facebookon és Instagramon.