Mogyorókrémes torta (vegàn)
Már régóta tervezem, hogy valami mogyorókrém szerű nyers tortát kikísérletezek, mert imádom a Nutellát. Végre volt egy kis időm hétvégén, úgyhogy neki is estem. Mivel a Nutella banánnal nagyon finom ezért gondoltam a krémet is azzal fogom csinálni. Olyannyira jól sikerült, hogy nálam most átvette ez a vezetést a kedvenc nyers tortáim között, így a Narancsos-csokis csak a második helyre szorult:) Nem mondom, hogy gyorsan elkészíthető, de ez ne tántorítson el senkit, mert megéri!:) Én az alapot zabbal készítettem, de aki paleo étrendet követ helyettesítheti bármilyen maggal pl. törökmogyoróval. Erre is igaz, mint minden nyers tortára, hogy érdemes fogyasztás előtt 1 nappal elkészíteni, hogy az ízek összeérjenek és még finomabb legyen. A hozzávalókat 2,5 dl-es bögrével mértem.
Előkészület | Fagyasztási idő | Összesen |
1 óra | 1 óra | 2 óra |
Hozzávalók: (20 cm-es átmérőjű csatos tortaformához)
Alaphoz:
- 1 bögre mogyoróliszt (törökmogyoró)
- 1/2 bögre zabpehely (vagy bármilyen maggal jó)
- 1 ek. cukrozatlan kakaópor
- 1/2 bögre kókuszzsír
- 5 nagyszemű puha cukrozatlan kimagozott datolya (piacokon beszerezhető, vagy ez a fajta, de ebből kb. 8 szem kell)
- csipet só
Elkészítése:
- Aprítógépben először a zabot apróra aprítjuk majd hozzáadjuk a többi hozzávalót és addig aprítjuk míg egy ragacsos masszát nem kapunk, ha nem áll össze adjunk még hozzá datolyát.
- Folpack-al kibélelt csatos tortaforma aljába nyomkodjuk egyenletesen (érdemes csak a tortaforma alját kibélelni, akkor szép egyenletes marad az oldala a tortánknak, a csatos oldala könnyen eltávolítható lesz folpack nélkül is).
Krémhez:
- 30 dkg törökmogyoró/mókusmogyoró
- 11 ek. dióolaj (lehet kókuszzsír is)
- 6 ek. agavé (helyettesíthető mézzel is)
- 3 csapott ek. kakaópor
- 50 g magas kakaó tartalmú feketecsoki
- 2 nagy érett banán (ha csak friss volt így készíthető el)
- 2 kk. vanília kivonat
Elkészítése:
- Az 50 g feketecsokit 2 ek. dióolajjal felolvasztjuk.
- A törökmogyorót előmelegített sütőbe (180 fok, légkeverés) tesszük, addig hagyjuk bent míg meg nem barnulnak (kb. 15 perc).
- Picit hűlni hagyjuk, majd átrakjuk az egészet egy konyharuhába, összefogjuk mintha egy batyu lenne, és a másik kezünkkel morzsolgatjuk, ezzel az a célunk, hogy lejöjjön a héja:), nem baj ha marad rajta egy kicsi, de ha nagyon precízek akarunk lenni kézzel még lemorzsolgathatjuk a maradék darabokat.
- Egy kisebb marékkal félreteszünk a mogyoróból (ez lesz a díszítés a tetejére), a többit aprítógépbe tesszük és durvára aprítjuk.
- Hozzáadunk 6 ek. dióolajat, 3 ek. agavé szirupot, 3 csapott ek. kakaóport és az olvasztott csokinkat,majd tovább aprítjuk addig amíg krémes állagot nem kapunk. Nem baj ha kicsit darabos marad.
- Kivesszük ezt a krémet az aprítóból és félretesszük.
- Belerakjuk a 2 banánt az aprítóba, hozzáadjuk a 2 kk. vanília kivonatot, 3 ek. agavé szirupot, 3 ek. dióolajat és pürésítjük.
- Majd ehhez a püréhez hozzáadjuk a korábban elkészült mogyorókrémünket és tovább aprítjuk. Pudingszerű krémes állagot fogunk kapni.
- Ezt a krémet ráöntjük az alapunkra, a tetejét elegyengetjük.
- A korábban félretett mogyorónkat durvára vágjuk és ezzel díszítjük a tetejét, óvatosan nyomkodjuk bele a mogyoró darabkákat.
- Berakjuk a mélyhűtőbe 1 órára. Majd fogyasztásig a hűtőben tároljuk.
- Ha azonnal szeretnénk enni hagyjuk kb. 10 percet állni szobahőmérsékleten.
- Hűtőben akár 1 hétig is eláll, de erre úgysem lesz szükség,mert pillanatok alatt el fog fogyni:)