2016. ápr 07.

Mogyorókrémes torta (vegàn)

írta: organichicks
Mogyorókrémes torta (vegàn)

image_12.jpeg

Már régóta tervezem, hogy valami mogyorókrém szerű nyers tortát kikísérletezek, mert imádom a Nutellát. Végre volt egy kis időm hétvégén, úgyhogy neki is estem. Mivel a Nutella banánnal nagyon finom ezért gondoltam a krémet is azzal fogom csinálni. Olyannyira jól sikerült, hogy nálam most átvette ez a vezetést a kedvenc nyers tortáim között, így a Narancsos-csokis csak a második helyre szorult:) Nem mondom, hogy gyorsan elkészíthető, de ez ne tántorítson el senkit, mert megéri!:) Én az alapot zabbal készítettem, de aki paleo étrendet követ helyettesítheti bármilyen maggal pl. törökmogyoróval. Erre is igaz, mint minden nyers tortára, hogy érdemes fogyasztás előtt 1 nappal elkészíteni, hogy az ízek összeérjenek és még finomabb legyen. A hozzávalókat 2,5 dl-es bögrével mértem. 

 

Előkészület    Fagyasztási idő    Összesen     
1 óra 1 óra 2 óra

Hozzávalók: (20 cm-es átmérőjű csatos tortaformához)

Alaphoz

  • 1 bögre mogyoróliszt (törökmogyoró)
  • 1/2 bögre zabpehely (vagy bármilyen maggal jó)
  • 1 ek. cukrozatlan kakaópor
  • 1/2 bögre kókuszzsír
  • 5 nagyszemű puha cukrozatlan kimagozott datolya (piacokon beszerezhető, vagy ez a fajta, de ebből kb. 8 szem kell)
  • csipet só

Elkészítése:

  • Aprítógépben először a zabot apróra aprítjuk majd hozzáadjuk a többi hozzávalót és addig aprítjuk míg egy ragacsos masszát nem kapunk, ha nem áll össze adjunk még hozzá datolyát. 
  • Folpack-al kibélelt csatos tortaforma aljába nyomkodjuk egyenletesen (érdemes csak a tortaforma alját kibélelni, akkor szép egyenletes marad az oldala a tortánknak, a csatos oldala könnyen eltávolítható lesz folpack nélkül is).

csokisalap.jpg

Krémhez:

  • 30 dkg törökmogyoró/mókusmogyoró
  • 11 ek. dióolaj (lehet kókuszzsír is)
  • 6 ek. agavé (helyettesíthető mézzel is)
  • 3 csapott ek. kakaópor
  • 50 g magas kakaó tartalmú feketecsoki
  • 2 nagy érett banán (ha csak friss volt így készíthető el)
  • 2 kk. vanília kivonat

Elkészítése

  • Az 50 g feketecsokit 2 ek. dióolajjal felolvasztjuk. 
  • A törökmogyorót előmelegített sütőbe (180 fok, légkeverés) tesszük, addig hagyjuk bent míg meg nem barnulnak (kb. 15 perc). 
  • Picit hűlni hagyjuk, majd átrakjuk az egészet egy konyharuhába, összefogjuk mintha egy batyu lenne, és a másik kezünkkel morzsolgatjuk, ezzel az a célunk, hogy lejöjjön a héja:), nem baj ha marad rajta egy kicsi, de ha nagyon precízek akarunk lenni kézzel még lemorzsolgathatjuk a maradék darabokat.
  • Egy kisebb marékkal félreteszünk a mogyoróból (ez lesz a díszítés a tetejére), a többit aprítógépbe tesszük és durvára aprítjuk.  
  • Hozzáadunk 6 ek. dióolajat, 3 ek. agavé szirupot, 3 csapott ek. kakaóport és az olvasztott csokinkat,majd tovább aprítjuk addig amíg krémes állagot nem kapunk. Nem baj ha kicsit darabos marad.
  • Kivesszük ezt a krémet az aprítóból és félretesszük. 
  • Belerakjuk a 2 banánt az aprítóba, hozzáadjuk a 2 kk. vanília kivonatot, 3 ek. agavé szirupot, 3 ek. dióolajat és pürésítjük. 
  • Majd ehhez a püréhez hozzáadjuk a korábban elkészült mogyorókrémünket és tovább aprítjuk. Pudingszerű krémes állagot fogunk kapni. 
  • Ezt a krémet ráöntjük az alapunkra, a tetejét elegyengetjük. 
  • A korábban félretett mogyorónkat durvára vágjuk és ezzel díszítjük a tetejét, óvatosan nyomkodjuk bele a mogyoró darabkákat. 
  • Berakjuk a mélyhűtőbe 1 órára. Majd fogyasztásig a hűtőben tároljuk. 
  • Ha azonnal szeretnénk enni hagyjuk kb. 10 percet állni szobahőmérsékleten. 
  • Hűtőben akár 1 hétig is eláll, de erre úgysem lesz szükség,mert pillanatok alatt el fog fogyni:)

mogyoro.jpg

 

 

 

Szólj hozzá

mogyorókrém desszert-édesség