Geszti Eszti torta (vegàn)
A recept ötletét gyermekkoromban nagy előszeretettel fogyasztott Geszti Eszti adta:) próbáltam valami hozzá hasonló ízkombinációt kikísérletezni. Akinek hozzám hasonlóan nagy kedvence volt (vagy még mindig:), az feltétlenül próbálja ki. A torta alapjául a már korábban a Mogyorókrémes tortánál készített alapot használtam, nagyon bevált nekem, mert eléggé semleges íze van, nem nyomja el a krém ízét. A krém masszív állagát pedig a meggy remekül ellensúlyozza. Bár ez nem számít teljesen nyers tortának, mert a gesztenye előfőzött benne, de érdemes ezt is fogyasztás előtt 1 nappal elkészíteni, hogy összeérjenek az ízek. A hozzávalókat 2,5 dl-es bögrével mértem, a Lehel Piacon szoktam venni az első emeleti paleo boltban.
Előkészület | Fagyasztási idő | Összesen |
30 perc | 1,5 óra | 2 óra |
Hozzávalók: (20 cm-s tortaformához)
Alaphoz:
- 1 bögre mogyoróliszt (törökmogyoró)
- 1/2 bögre zabpehely (vagy bármilyen maggal jó, aki paleo étrendet követ)
- 1 ek. cukrozatlan kakaópor
- 1/2 bögre kókuszzsír
- 5 nagyszemű puha cukrozatlan kimagozott datolya (piacokon beszerezhető, vagy ez a fajta, de ebből kb. 8 szem kell)
- csipet só
Elkészítése:
- Aprítógépben először a zabot apróra aprítjuk majd hozzáadjuk a többi hozzávalót és addig aprítjuk míg egy ragacsos masszát nem kapunk, ha nem áll össze adjunk még hozzá datolyát.
- Folpack-al kibélelt csatos tortaforma aljába nyomkodjuk egyenletesen (érdemes csak a tortaforma alját kibélelni, akkor szép egyenletes marad az oldala a tortánknak, a csatos oldala könnyen eltávolítható lesz folpack nélkül is).
Krémhez:
- 2 érett közepes banán, ha csak sárga volt a piacon itt találod, hogyan segíthetsz rajta:)
- 300 g előfőzött tasakos gesztenye
- 8 ek. kókuszzsír (olvasztott)
- 7 ek. agavé (helyettesíthető mézzel)
- 4 ek. malibu likőr vagy rum (elhagyható ha épp nincs otthon)
Elkészítése:
- A gesztenyét aprítógépben az agavéval és a kókuszzsírral krémesre aprítjuk, hozzáadjuk a banánt és a malibu likőrt majd tovább aprítjuk még teljesen krémes állagot nem kapunk. A krémet kóstoljuk azért meg, hogy megfelel e az édessége.
- Ezt a krémet ráöntjük az alapunkra és betesszük a fagyasztóba fél órára. Erre azért van szükség, hogy a csokikrémet a tetején szépen eltudjuk kenni és ne keveredjen össze a gesztenyés krémmel.
Csokimázhoz:
- 100 g magas kakaótartalmú feketecsoki
- 1 ek. cukrozatlan kakaópor
- fél bögre kókuszkrém (cocomas)
- 3 ek. olvasztott kókuszzsír
Díszítéshez:
- Magozott meggy kb. 4 marék (fagyasztott)
Elkészítése:
- A kókuszkrémet felmelegítjük épp hogy bugyborékoljon, lekapcsoljuk a hőfokot, beletördeljük a fekete csokit, hozzáadjuk a kakaóport és a kókuszzsírt és folyamatosan keverjük míg fel nem olvad a csoki.
- Majd a fagyasztóból kivesszük a tortát és rákenjük óvatosan a tetejére a csokimázat.
- Díszítjük a tetejét magozott meggyel, ha fagyasztottat használunk előtte olvasszuk ki.
- Visszatesszük a mélyhűtőbe 1 órára.
Ha rögtön fogyasztjuk, előtte hagyjuk állni szobahőmérsékleten kb. 10 percet, hogy kicsit felengedjen. Hűtőben tároljuk, akár 1 hétig is eláll. A teteje kicsit fehéres lehet a kókuszzsírtól.
Ha tetszett a recept és érdekelnek a továbbiak kövess Facebookon és Instagramon.