Mákos-almás sütemény (paleo)
Ősszel és télen mikor nincs széles választék idénygyümölcsök terén, elég sokat sütök almával, mákkal kombinálva elé jó párosítás:) Viszonylag gyorsan és egyszerűen elkészíthető (ezt videóval illusztrálom is:), reggelire vagy kávé/tea mellé kiváló. Figyeljünk oda, hogy ne süssük túl, mert kiszáradhat. A hozzávalók beszerezhetőek bármilyen nagyobb bio boltban. Tortaformám 24 cm átmérőjű.
Előkészület: | Sütési idő: | Összesen: |
15 perc | 35 perc | 50 perc |
Hozzávalók: (24 cm-s)
- 3 db közepes alma
- 20 dkg darált mák
- 2 m-es tojás
- 2 ek. nyílgyökérliszt
- 5 ek. kókuszvirág cukor vagy más édesítő
- fél citrom leve
- 1 tk. fahéj
- 1 tk. gyömbér
- fél tk. szódabikarbóna
- 1 csomag szárított citromhéj vagy bio citrom reszelt héja
Elkészítése:
- Sütőt előmelegítjük (légkeverés, 180 fok).
- 2 almát lereszelünk, rányomjuk a fél citrom levét, megszórjuk 1 ek. kókuszvirág cukorral, az őrölt fahéjjal, az őrölt gyömbérrel, a szárított citrom héjjal, jól összekeverjük és félre tesszük.
- A tojásokat a maradék 4 ek. kókuszvirág cukorral habosra verjük majd hozzáadjuk a mákot, a szódabikarbónát, a reszelt almát és jól összedolgozzuk, majd a végén hozzákeverjük a nyílgyökérlisztet is.
- Sütőpapírral kibélelt formába öntjük, a maradék 1 almát gerezdekre vágjuk és azzal díszítjük tetejét (óvatosa nyomkodjuk bele a tésztába).
- Mehet is a sütőbe kb. 30-35 perc alatt kész van (tűpróbával ellenőrizzük), vigyázzunk ne süssük túl, mert kiszáradhat.
- Rácson hagyjuk hűlni majd szeleteljük.
Ha tetszett a recept és érdekelnek a továbbiak kövess Facebookon, Instagramon és YouTubeon.