Diós-lekváros cupcake (glutén- és tejmentes)
Karácsony közeledtével igyekszem olyan desszerteket készíteni, ami akár a karácsonyi asztalra is kerülhet. Szerintem nagyon jó karácsonyi ízvilága lett, és természetesen ez is glutén-, tej-, és finomított cukormentes. A tésztájába darált diót tettem, a tetejét pedig csoki krémmel és házi sárgabarack lekvárral díszítettem. A diót bátran lehet helyettesíteni bármilyen más maggal ízlés szerint. A hozzávalókat „cup” mérővel mértem ami kb. egy 2,5 dl-es bögrének felel meg. Ebből az adagból 4 nagyobb vagy 6 kisebb cupcake-et tudunk készíteni.
Előkészület | Sütési idő | Összesen |
45 perc | 15 perc | 60 perc |
Hozzávalók:
- 2 db m-es tojás
- 4 ek. kókuszvirág cukor
- 1 csomag szárított citromhéj vagy bio citrom reszelt héja
- 10 dkg dió (darálva)
- 2 ek. gesztenyeliszt
- 1 ek. nyílgyökérpor
- 2 ek. cukrozatlan kakaópor
- 1 dl kókuszkrém (cocomas)
- 2 ek. kókuszzsír (olvasztva)
- fél mk. szódabikarbóna
Krémhez:
- 50 g magas kakaótartalmú fekete csoki
- 1 dl kókuszkrém (cocomas)
- 1 ek. cukrozatlan kakaópor
Díszítésnek:
- 1 marék dió durvára vágva
- cukormentes sárgabarack lekvár
Elkészítése:
- A sütőt előmelegítjük (180 fok, légkeverés).
- A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük és félretesszük.
- A sárgáját 2 ek. kókuszvirág cukorral habosra verjük majd hozzákeverjük a kókuszkrémet a maradék kókuszvirág cukrot, szárított citromhéjat és a darált diót is.
- Ezután belekeverjük a szitán átszitált gesztenyelisztet, nyílgyökérport, kakaóport, szódabikarbónát majd az olvasztott kókuszzsírt is. Az egész masszát jól összedolgozzuk egy keverő spatulával.
- Végül a tojásfehérjét is hozzákeverjük nagy mozdulatokkal a masszánkhoz. Pudingszerű masszát fogunk kapni.
- Muffin papírral kibélelt cupcake formákba kanalazzuk a tésztánkat és berakjuk az előmelegített sütőbe, kb. 15 perc alatt készre sül, de tűpróbával ellenőrizzük.
- Ha elkészült kivesszük és hűlni hagyjuk.
Krém:
- Vízgőz felett megolvasztjuk a csokit a kókuszrémmel és a kakaóporral, jól összekeverjük, ha elkészült hűlni hagyjuk, hogy elkezdjen picit megszilárdulni és könnyebben lehessen kenni.
- A csoki krémet a süteményeink tetejére kenjük majd rácsorgatunk egy kis baracklekvárt és megszórjuk durvára vágott dióval.
Ha tetszett a recept és érdekelnek a továbbiak kövess Facebookon, Instagramon és YouTubeon.