2016. dec 20.

Diós-lekváros cupcake (glutén- és tejmentes)

írta: organichicks
Diós-lekváros cupcake (glutén- és tejmentes)

karacsonyi_cupcake1.jpeg

Karácsony közeledtével igyekszem olyan desszerteket készíteni, ami akár a karácsonyi asztalra is kerülhet. Szerintem nagyon jó karácsonyi ízvilága lett, és természetesen ez is glutén-, tej-, és finomított cukormentes.  A tésztájába darált diót tettem, a tetejét pedig csoki krémmel és házi sárgabarack lekvárral díszítettem.  A diót bátran lehet helyettesíteni bármilyen más maggal ízlés szerint. A hozzávalókat „cup” mérővel mértem ami kb. egy 2,5 dl-es bögrének felel meg. Ebből az adagból 4 nagyobb vagy 6 kisebb cupcake-et tudunk készíteni.

 

Előkészület     Sütési idő     Összesen      
45 perc 15 perc 60 perc


Hozzávalók:

  • 2 db m-es tojás
  • 4 ek. kókuszvirág cukor
  • 1 csomag szárított citromhéj vagy bio citrom reszelt héja
  • 10 dkg dió (darálva)
  • 2 ek. gesztenyeliszt
  • 1 ek. nyílgyökérpor
  • 2 ek. cukrozatlan kakaópor
  • 1 dl kókuszkrém (cocomas)
  • 2 ek. kókuszzsír (olvasztva)
  • fél mk. szódabikarbóna

Krémhez:

  • 50 g magas kakaótartalmú fekete csoki
  • 1 dl kókuszkrém (cocomas)
  • 1 ek. cukrozatlan kakaópor

Díszítésnek:

  • 1 marék dió durvára vágva
  • cukormentes sárgabarack lekvár

 Elkészítése:

  • A sütőt előmelegítjük (180 fok, légkeverés).
  • A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük és félretesszük.
  • A sárgáját 2 ek. kókuszvirág cukorral habosra verjük majd hozzákeverjük a kókuszkrémet a maradék kókuszvirág cukrot, szárított citromhéjat és a darált diót is.
  • Ezután belekeverjük a szitán átszitált gesztenyelisztet, nyílgyökérport, kakaóport, szódabikarbónát majd az olvasztott kókuszzsírt is. Az egész masszát jól összedolgozzuk egy keverő spatulával.
  • Végül a tojásfehérjét is hozzákeverjük nagy mozdulatokkal a masszánkhoz. Pudingszerű masszát fogunk kapni.
  • Muffin papírral kibélelt cupcake formákba kanalazzuk a tésztánkat és berakjuk az előmelegített sütőbe, kb. 15 perc alatt készre sül, de tűpróbával ellenőrizzük.
  • Ha elkészült kivesszük és hűlni hagyjuk.

Krém:

  • Vízgőz felett megolvasztjuk a csokit a kókuszrémmel és a kakaóporral, jól összekeverjük, ha elkészült hűlni hagyjuk, hogy elkezdjen picit megszilárdulni és könnyebben lehessen kenni.
  • A csoki krémet a süteményeink tetejére kenjük majd rácsorgatunk egy kis baracklekvárt és megszórjuk durvára vágott dióval. 

karacsonyi_cupcake2.jpg

karacsonyi_cupcake3.jpeg

Ha tetszett a recept és érdekelnek a továbbiak kövess FacebookonInstagramon és YouTubeon.

 

 

Szólj hozzá

videók gluténmentes pale gluténmentes recept paleo desszert desszert-édesség