2016. máj 09.

Szójaszószos-szezammagos sült zöldspàrga

írta: organichicks
Szójaszószos-szezammagos sült zöldspàrga

Mire ügyeljünk zöldspárga vásárlásakor?!

sparga_1.jpeg

Átnézegettem a régi Good Food magazinjaimat és egy 2013-as májusi számban találtam ezt a spárga receptet. Szerintem nagyon finom és gyorsan, egyszerűen elkészíthető. Pár darab fa nyársra lesz szükségünk hozzá, amire feltudjuk fűzni a spárgákat és tutajokat formálni belőle. Nagyon jó köretnek vagy akár önmagában előételként is megállja a helyét. Én gyömbéres-szójaszószos tengeri sügért készítettem hozzá. A hozzávalók bármilyen Ázsiai élelmiszereket áruló boltban beszerezhetők. 

Mire figyelünk a zöldspárga vásárlásnál:

  • Ne vegyünk ujjnyinál vastagabbat, barnásan elszíneződöttet, hajlékony, löttyedt spárgát.  
  • Színe legyen élénkzöld. 
  • Mindig ellenőrizzük a zacskó aljába rejtett szárvéget, ha száraz vagy repedezett ne vegyük meg. 
  • Ha kicsit belenyomjuk a körmünket és pattanva megy bele, az azt jelzi, hogy nedvességtartalma megfelelő.

Hogyan tároljuk

  • Ha a spárga alját nedves papírtörlőbe bugyoláljuk és úgy tároljuk a hűtőben pár napig megőrizhetjük a frissességét, arra azonban ügyeljünk, hogy a fejét hagyjuk levegőzni. 
  • Másik lehetőség, hogy az aljából lemetszünk 1 cm-t, megtöltünk egy üveget kb. 3 cm magasságban vízzel és beleállítjuk a spárgát majd betesszük a hűtőbe. sparga.jpg( kép: https://urbanstrawberries.wordpress.com/2012/04/12/how-to-store-fresh-asparagus/ )

 Hozzávalók: (2 főre)

  • 16-18 db spárga
  • 3 ek. szezámolaj
  • 2 ek. szójaszósz
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 marék szezámmag

Elkészítése:

  • A szójaszószt összekeverjük a szezámolajjal, és a fokhagymanyomón átnyomott fokhagymákkal.
  • Mossuk meg a spárgáinkat majd vegyünk a kezünkbe egy spárgasípot. Egyik kezünkkel  fogjuk meg a tövénél, a másikkal pedig hajlítsuk meg. A spárga éppen ott fog eltörni, ahol a zsenge rész kezdődik. A fás részét dobjuk ki.  
  • A fa nyársainkat méretre vágjuk, hogy beleférjenek a serpenyőnkbe. 
  • A spárgákat egyesével fűzzük fel két pálcikára úgy, hogy a fenti részén pont a fej alatt szúrjuk át, alul pedig 3-4 cm-re az aljától. Kb. 5-6 db-ot fűzzünk egy tutajra. 
  • Kenjük be jól mind a két oldalát a szószunkkal, szórjuk meg szezámmaggal és egy kiolajozott serpenyőben süssük kb. 6-8 percet. Folyamatosan kenegessük sütés közben is a szósszal. 

sparga.jpeg

Gyömbéres-szójaszószos tengeri sügér

Hozzávalók: (2 főre)

  • fél kg tengeri sügér, vagy más tengeri fehér húsú hal (a Metro áruházban vettem)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 ek. szójaszósz
  • 3 ek. szezámolaj
  • fél citrom vagy lime leve
  • friss reszelt gyömbér (kb. 5 cm-s darab)
  • 1 ek. kókuszvirág cukor
  • chili (aki szereti a csipőset)

Elkészítése:

  • A szószhoz hozzávalókat összekeverjük a fokhagyma nyomón átnyomott fokhagymával. 
  • A halat kb. 5 cm széles darabokra vágjuk. 
  • A halszeletet beleforgatjuk a szószba és serpenyőben szezámolajon megsütjük kb. 10 perc alatt. Óvatosan forgassuk mert széteshet. 

spargahallal.jpeg

 

Szólj hozzá

hal spárga szójaszósz sütés-főzés tippek-praktikák