Szójaszószos-szezammagos sült zöldspàrga
Mire ügyeljünk zöldspárga vásárlásakor?!
Átnézegettem a régi Good Food magazinjaimat és egy 2013-as májusi számban találtam ezt a spárga receptet. Szerintem nagyon finom és gyorsan, egyszerűen elkészíthető. Pár darab fa nyársra lesz szükségünk hozzá, amire feltudjuk fűzni a spárgákat és tutajokat formálni belőle. Nagyon jó köretnek vagy akár önmagában előételként is megállja a helyét. Én gyömbéres-szójaszószos tengeri sügért készítettem hozzá. A hozzávalók bármilyen Ázsiai élelmiszereket áruló boltban beszerezhetők.
Mire figyelünk a zöldspárga vásárlásnál:
- Ne vegyünk ujjnyinál vastagabbat, barnásan elszíneződöttet, hajlékony, löttyedt spárgát.
- Színe legyen élénkzöld.
- Mindig ellenőrizzük a zacskó aljába rejtett szárvéget, ha száraz vagy repedezett ne vegyük meg.
- Ha kicsit belenyomjuk a körmünket és pattanva megy bele, az azt jelzi, hogy nedvességtartalma megfelelő.
Hogyan tároljuk:
- Ha a spárga alját nedves papírtörlőbe bugyoláljuk és úgy tároljuk a hűtőben pár napig megőrizhetjük a frissességét, arra azonban ügyeljünk, hogy a fejét hagyjuk levegőzni.
- Másik lehetőség, hogy az aljából lemetszünk 1 cm-t, megtöltünk egy üveget kb. 3 cm magasságban vízzel és beleállítjuk a spárgát majd betesszük a hűtőbe. ( kép: https://urbanstrawberries.wordpress.com/2012/04/12/how-to-store-fresh-asparagus/ )
Hozzávalók: (2 főre)
- 16-18 db spárga
- 3 ek. szezámolaj
- 2 ek. szójaszósz
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 marék szezámmag
Elkészítése:
- A szójaszószt összekeverjük a szezámolajjal, és a fokhagymanyomón átnyomott fokhagymákkal.
- Mossuk meg a spárgáinkat majd vegyünk a kezünkbe egy spárgasípot. Egyik kezünkkel fogjuk meg a tövénél, a másikkal pedig hajlítsuk meg. A spárga éppen ott fog eltörni, ahol a zsenge rész kezdődik. A fás részét dobjuk ki.
- A fa nyársainkat méretre vágjuk, hogy beleférjenek a serpenyőnkbe.
- A spárgákat egyesével fűzzük fel két pálcikára úgy, hogy a fenti részén pont a fej alatt szúrjuk át, alul pedig 3-4 cm-re az aljától. Kb. 5-6 db-ot fűzzünk egy tutajra.
- Kenjük be jól mind a két oldalát a szószunkkal, szórjuk meg szezámmaggal és egy kiolajozott serpenyőben süssük kb. 6-8 percet. Folyamatosan kenegessük sütés közben is a szósszal.
Gyömbéres-szójaszószos tengeri sügér
Hozzávalók: (2 főre)
- fél kg tengeri sügér, vagy más tengeri fehér húsú hal (a Metro áruházban vettem)
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 ek. szójaszósz
- 3 ek. szezámolaj
- fél citrom vagy lime leve
- friss reszelt gyömbér (kb. 5 cm-s darab)
- 1 ek. kókuszvirág cukor
- chili (aki szereti a csipőset)
Elkészítése:
- A szószhoz hozzávalókat összekeverjük a fokhagyma nyomón átnyomott fokhagymával.
- A halat kb. 5 cm széles darabokra vágjuk.
- A halszeletet beleforgatjuk a szószba és serpenyőben szezámolajon megsütjük kb. 10 perc alatt. Óvatosan forgassuk mert széteshet.