Epres-rebarbaràs chia puding
Ez egy villámgyorsan elkészíthető desszert, akár reggelire is kiváló és az már csak hab a tortán, hogy közben nagyon egészséges is:) A chia mag igazi "szuperélelmiszernek" számít, omega-3 zsírsav tartalma teszi egyedivé, átlagos aránya eléri a 25 %-ot. Jelentős a fehérje-, vitamin-, élelmi rost-, és antioxidáns tartalma is. Szénhidrát-tartalma kisebb, mint a gabonaféléké. Beszerezhető már a legtöbb bio boltban. Felhasználható puding készítéshez, de akár önmagában a salátánk tetejére is szórhatjuk, vagy én még torta tetejére krém sűrítéséhez szoktam használni illetve kiváló tojás helyettesítő (1 tojás=1 ek. chia mag + 3 ek. víz). Én ezt most eperrel és rebarbarával készítettem, de ízlés szerint bármilyen gyümölcsből jó.
Előkészület | Hűtési idő |
10 perc | Minimum 4 óra |
Hozzávalók: (2 főre)
- kb. 10 szem nagyobb eper
- 1 szál rebarbara (el is hagyható ha épp nem kapsz)
- 1,25 dl kókusztej vagy bármilyen növényi tej (ezt a fajtát használtam)
- 5 ek. chia mag
- 1 ek. méz vagy más édesítő
- plusz pár szem eper és kókuszreszelék a tetejére
Elkészítése:
- A megmosott epret és a megtisztított rebarbarát aprítógépen vagy turmixban pürésítjük.
- Egy keverő tálban a kókusztejet a chia maggal jól elkeverjük, érdemes kézi habverővel.
- Hozzáadjuk az epres-rebarbarás pürénket, a mézet és ezekkel is jól elkeverjük.
- Átöntjük két üvegpohárba, lefedjük és minimum 4 órára a hűtőbe tesszük.
- Fogyasztás előtt díszítsük a tetejét kockákra vágott eperrel és kókuszreszelékkel vagy bármi mással ízlés szerint.
- Érdemes este készíteni és reggel már fogyasztható is reggelinek:)