2016. aug 23.

Áfonyás-ribizlis gyümölcskenyér (paleo)

írta: organichicks
Áfonyás-ribizlis gyümölcskenyér (paleo)

afonyasgyumikenyer.jpg

Elkezdődött az áfonya szezon, úgyhogy igyekeztem a hétvégén azzal készíteni valamit, így született meg ennek az áfonyás-ribizlis gyümölcskenyérnek az ötlete. A datolyától nagyon jó állaga lett, egyáltalán nem száraz. Kiváló reggelire vagy délutáni kávé/tea mellé. A hozzávalók beszerezhetőek bármilyen nagyobb paleo vagy bio boltban én a Lehel piacin vettem. A mérő bögrém 2,5 dl-es. 

 

Előkészület      Sütési idő       Összesen      
30 perc  30 perc  1 óra

Hozzávalók:

  • 1 bögre kókuszliszt
  • fél bögre nyílgyökérliszt
  • 4 ek. kókuszreszelék
  • fél tk. szódabikarbóna
  • 2 tk. gyömbér por
  • 1 csomag reszelt citromhéj vagy kezeletlen citrom reszelt héjja 
  • 25 szem cukormentes friss datolya
  • 5 ek. olvasztott kókuszzsír
  • 3 m-es tojás
  • 4 ek. kókuszvirág cukor vagy más édesítő
  • áfonya, ribizli ízlés szerint 

Elkészítése:

  • A sütőt előmelegítjük (180 fok, légkeverés). 
  • A datolyákat kimagozzuk és beáztatjuk forró vízbe 10 percre. 
  • A tojásokat a kókuszvirág cukorral jó habosra verjük.  
  • A többi száraz hozzávaló összekeverjük (kókuszliszt, nyílgyökérliszt, kókuszreszelék, szódabikarbóna, gyömbér por, szárított citromhéj). 
  • A datolyát leszűrjük és aprító- vagy turmix gépben a kókuszzsírral pürésítjük. 
  • Ezt a datolyapürét hozzákeverjük a tojásos masszához majd a száraz hozzávalókat is hozzákeverjük két részletben. 
  • Végül ízlés szerint keverünk a tésztába áfonyát és ribizlit óvatosan spatulával, hogy ne nyomjuk szét. Ízlés szerint bármilyen magot is adhatunk hozzá. 
  • Egy kenyérsütő formát kibélelünk sütőpapírral és beleöntjük a masszánkat. A tetejét díszítjük áfonyával és ribizlivel. 
  • Mehet is a sütőbe kb. 30 perc alatt megsül, tűpróbával ellenőrizzük. 

afonyakenyer4.jpg

afonyakenyer3.jpg

afonyakenyer2.jpg

afonyakenyer.jpg

 

Ha tetszett a recept és érdekelnek a továbbiak kövess Facebookon és Instagramon.

 

Szólj hozzá

áfonya ribizli datolya kókuszliszt nyílgyökérpor paleo desszert