Áfonyás-ribizlis gyümölcskenyér (paleo)
Elkezdődött az áfonya szezon, úgyhogy igyekeztem a hétvégén azzal készíteni valamit, így született meg ennek az áfonyás-ribizlis gyümölcskenyérnek az ötlete. A datolyától nagyon jó állaga lett, egyáltalán nem száraz. Kiváló reggelire vagy délutáni kávé/tea mellé. A hozzávalók beszerezhetőek bármilyen nagyobb paleo vagy bio boltban én a Lehel piacin vettem. A mérő bögrém 2,5 dl-es.
Előkészület | Sütési idő | Összesen |
30 perc | 30 perc | 1 óra |
Hozzávalók:
- 1 bögre kókuszliszt
- fél bögre nyílgyökérliszt
- 4 ek. kókuszreszelék
- fél tk. szódabikarbóna
- 2 tk. gyömbér por
- 1 csomag reszelt citromhéj vagy kezeletlen citrom reszelt héjja
- 25 szem cukormentes friss datolya
- 5 ek. olvasztott kókuszzsír
- 3 m-es tojás
- 4 ek. kókuszvirág cukor vagy más édesítő
- áfonya, ribizli ízlés szerint
Elkészítése:
- A sütőt előmelegítjük (180 fok, légkeverés).
- A datolyákat kimagozzuk és beáztatjuk forró vízbe 10 percre.
- A tojásokat a kókuszvirág cukorral jó habosra verjük.
- A többi száraz hozzávaló összekeverjük (kókuszliszt, nyílgyökérliszt, kókuszreszelék, szódabikarbóna, gyömbér por, szárított citromhéj).
- A datolyát leszűrjük és aprító- vagy turmix gépben a kókuszzsírral pürésítjük.
- Ezt a datolyapürét hozzákeverjük a tojásos masszához majd a száraz hozzávalókat is hozzákeverjük két részletben.
- Végül ízlés szerint keverünk a tésztába áfonyát és ribizlit óvatosan spatulával, hogy ne nyomjuk szét. Ízlés szerint bármilyen magot is adhatunk hozzá.
- Egy kenyérsütő formát kibélelünk sütőpapírral és beleöntjük a masszánkat. A tetejét díszítjük áfonyával és ribizlivel.
- Mehet is a sütőbe kb. 30 perc alatt megsül, tűpróbával ellenőrizzük.
Ha tetszett a recept és érdekelnek a továbbiak kövess Facebookon és Instagramon.