Ellenállhatatlan narancstorta (glutén-, tejmentes)
Unokatestvéreimmel van egy állandó programunk, amikor tehetjük vasárnap elmegyünk a Szimpla piacra és utána beülünk valahova reggelizni. Így tettük azon a napon is mikor ráleltünk kedvenc kávézónkra a Dohány utcában, ott ettem ilyen narancstortát először. Már akkor elhatároztam, hogy én ezt megpróbálom leutánozni, mert ez az egyik legfinomabb glutén- és tejmentes sütemény, amit valaha ettem. Szerencsére egyáltalán nem nehéz elkészíteni, csak a narancsok megfőzése igényel sok időt, de azt meg ott lehet hagyni a tűzhelyen és közben mással foglalkozni:) A tetejét gránátalmával díszítettem, de ez természetesen variálható bármivel ízlés szerint. Bio narancsot az Aldi-ban és az Lidl-ben lehet kapni. Mérőpoharam 2,5 dl-es, sütőformám 26 cm átmérőjű.
Előkészület: | Sütési idő: | Összesen: |
2 óra 20 perc | 60 perc | 3 óra 20 perc |
Hozzávalók:
- 3 db közepes bio narancs
- 4 db M-es tojás
- 2 bögre mandula kb. 25-30 dkg
- 1 mk. szódabikarbóna
- 5 ek. kókuszvirág cukor
- gránátalma díszítésnek
Elkészítése:
- A narancsokat hideg vízben feltesszük főni lefedve. Forrásban lévő vízben kb. 2 órát főzzük, akkor jó ha már a villát könnyen bele tudjuk nyomni
- Ha kész ráengedünk hideg vizet, hogy lehűtsük és feldaraboljuk, az esetleges magokat és kemény részeket eltávolítjuk. Vigyázzunk mikor felvágjuk, mert ha nem hűtjük le eléggé, nagyon forró marad a belseje.
- A sütőt előmelegítjük (180 fok, légkeverés).
- A mandulát por állagúra őröljük, a narancsokat is héjastul pépesítjük.
- A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, a sárgájukat pedig a kókuszvirág cukorral habosra verjük.
- A sárgájához hozzákeverjük a narancspépet, mandulát, szódabikarbónát végül pedig nagy mozdulatokkal a fehérjét.
- Sütőpapírral kibélelt sütőformába öntjük és kb. 60 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Ha nagyon elkezdene pirulni a teteje takarjuk le alufóliával.
- Rácson hagyjuk kihűlni.
- A tetejére én kentem egy kis olvasztott mézet és kókuszzsírt abba jobban beleragadtak a gránátalma magok.

Ha tetszett a recept és érdekelnek a továbbiak kövess Facebookon, Instagramon és YouTubeon.