2017. már 21.

Ellenállhatatlan narancstorta (glutén-, tejmentes)

írta: organichicks
Ellenállhatatlan narancstorta (glutén-, tejmentes)

narancstorta1.jpg

Unokatestvéreimmel van egy állandó programunk, amikor tehetjük vasárnap elmegyünk a Szimpla piacra és utána beülünk valahova reggelizni. Így tettük azon a napon is mikor ráleltünk kedvenc kávézónkra a Dohány utcában, ott ettem ilyen narancstortát először. Már akkor elhatároztam, hogy én ezt megpróbálom leutánozni, mert ez az egyik legfinomabb glutén- és tejmentes sütemény, amit valaha ettem. Szerencsére egyáltalán nem nehéz elkészíteni, csak a narancsok megfőzése igényel sok időt, de azt meg ott lehet hagyni a tűzhelyen és közben mással foglalkozni:) A tetejét gránátalmával díszítettem, de ez természetesen variálható bármivel ízlés szerint. Bio narancsot az Aldi-ban és az Lidl-ben lehet kapni. Mérőpoharam 2,5 dl-es, sütőformám 26 cm átmérőjű. 

 

Előkészület:     Sütési idő:     Összesen:      
2 óra 20 perc 60 perc 3 óra 20 perc

Hozzávalók:

  • 3 db közepes bio narancs
  • 4 db M-es tojás
  • 2 bögre mandula kb. 25-30 dkg
  • 1 mk. szódabikarbóna
  • 5 ek. kókuszvirág cukor
  • gránátalma díszítésnek

Elkészítése:

  • A narancsokat hideg vízben feltesszük főni lefedve. Forrásban lévő vízben kb. 2 órát főzzük, akkor jó ha már a villát könnyen bele tudjuk nyomni
  • Ha kész ráengedünk hideg vizet, hogy lehűtsük és feldaraboljuk, az esetleges magokat és kemény részeket eltávolítjuk. Vigyázzunk mikor felvágjuk, mert ha nem hűtjük le eléggé, nagyon forró marad a belseje. 
  • A sütőt előmelegítjük (180 fok, légkeverés). 
  • A mandulát por állagúra őröljük, a narancsokat is héjastul pépesítjük. 
  • A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, a sárgájukat pedig a kókuszvirág cukorral habosra verjük. 
  • A sárgájához hozzákeverjük a narancspépet, mandulát, szódabikarbónát végül pedig nagy mozdulatokkal a fehérjét. 
  • Sütőpapírral kibélelt sütőformába öntjük és kb. 60 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Ha nagyon elkezdene pirulni a teteje takarjuk le alufóliával.
  • Rácson hagyjuk kihűlni. 
  • A tetejére én kentem egy kis olvasztott mézet és kókuszzsírt abba jobban beleragadtak a gránátalma magok. 


narancstorta2.jpg

Ha tetszett a recept és érdekelnek a továbbiak kövess FacebookonInstagramon és YouTubeon.

Szólj hozzá

narancs gránátalma paleo édesség gluténmentes recept gluténmentes sütemény paleo desszert desszert-édesség