Rebarbarás-gyömbères epermousse torta (paleo)
Itt van végre az eper szezon, úgyhogy mindenképpen valami könnyű gyümölcsös tortát szeretettem volna készíteni. Így született ez a Rebarbarás-gyömbéres epermousse torta, melynek alapötletéül a már korábban elkészített Málnakrémes csokimousse szolgált. Fontos, hogy egy nappal a fogyasztás előtt készítsük el, mert kell neki 24 óra, hogy kellően megdermedhessen a hűtőben. A krémhez agar agart használtam, hogy jobban összefogja, de ez helyettesíthető zselatin fixel is. Az agar agaról bővebben itt olvashattok. A hozzávalókat 2,5 dl-es bögrével mértem, és a Lehel piacon található paleo boltban vettem. Rebarbara is beszerezhető a Lehel piacon.
Hozzávalók: (24 cm-es tortaformához)
Alaphoz:
- 4 tojás (m-es)
- 4 ek. kókuszvirág cukor
- 3 ek. finomra őrölt mandula
- 3 ek. gesztenyeliszt
- 1 ek. olvasztott kókuszzsír
Elkészítése:
- Előmelegítjük a sütőt 180 fokra (légkeverés).
- A tojásokat a kókuszvirág cukorral elektromos habverővel magas fokozaton addig keverjük, míg sűrű krém nem lesz belőle (kb. 10 perc).
- A száraz hozzávalókat összekeverjük és a tojásos krémhez adjuk.
- A végén pedig belecsorgatjuk az olvasztott kókuszzsírt, összekeverjük és az egészet egy sütőpapírral kibélelt csatos tortaformába öntjük.
- Mehet is a sütőbe, kb. 20 percet sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
- Ha kész kivesszük a tortaformából és rácson hagyjuk hűlni.
Epermousse krémhez:
- 30 dkg eper
- 2 tojás (M-es)
- 2 ek. kókuszvirág cukor
- 4 dl kókusztejszín - cocomas (hűtve)
- 2 kk. agar agar
Elkészítése:
- Az agar agart 2 dl vízben felforraljuk majd hűlni hagyjuk. Ha kicsit bekocsonyásodna mielőtt a krémhez öntenénk, melegítsük fel újra, míg folyékony nem lesz.
- A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük, majd a sárgáját a cukorral szintén habosra felverjük.
- A cocomast is felverjük, míg sűrű enyhén folyós krém nem lesz belőle.
- Az epret aprítógépben pürésítjük.
- A tojássárgájához hozzákeverjük az eper pürét, majd óvatosan beleforgatjuk a kókusz habunkat majd a felvert tojásfehérjét végül pedig a vízben felforralt agar agart. Vigyázzunk ha bekocsonyásodna melegítsük fel és folyékonyan öntsük hozzá.
- A kihűlt torta alapunkat egy folpac-al kibélelt csatos tortaforma aljába tesszük és ráöntjük az eper krémet.
- Berakjuk a mélyhűtőbe dermedni míg elkészítjük a rebarbarás-gyömbéres szószt a tetejére.
- Ha agar agar helyett zselatinfix-el csináljuk, akkor a cocomsast 1 csomag Dr. Oetker Express zseatin fix-el verjük fel.
Gyömbéres-rebarbarás szósz:
- 1 bögre rebarbara felvágva
- 6 nagyobb szem eper
- kb. 5 cm friss gyömbér lereszelve
- 3 ek. chia mag liszt
- 1/4 bögre víz
- 1/4 kk. agar agar
- 2 ek. agavé vagy méz
Elkészítése:
- Az epret a megtisztított rebarbarával és a reszelt gyömbérrel aprítógépen pürésítjük, majd hozzáadjuk a chia mag lisztet. Ha a chia mag liszt nagyon sötétre színezné adjunk még hozzá epret.
- Ezt a masszát áttesszük egy lábasba, hozzáöntjük a vizet és az agar agart. Felforraljuk majd alacsony lángon főzzük kb. 10 percet.
- Félretesszük és hűlni hagyjuk.
- Ha langyosra kihűlt, óvatosan rákenjük a tortánk tetejére, vigyázzunk hogy ne keveredjenek össze a krémek.
- Majd visszatesszük a mélyhűtőbe még egy órára, utána pedig tegyük át a hűtőbe még egy éjszakára dermedni. Fontos hogy ne hagyjuk sokáig a mélyhűtőben nehogy megfagyjon. Óvatosan szeleteljük és hűtőben tároljuk.