2016. máj 05.

Rebarbarás-gyömbères epermousse torta (paleo)

írta: organichicks
Rebarbarás-gyömbères epermousse torta (paleo)

image_7.jpg

Itt van végre az eper szezon, úgyhogy mindenképpen valami könnyű gyümölcsös tortát szeretettem volna készíteni. Így született ez a Rebarbarás-gyömbéres epermousse torta, melynek alapötletéül a már korábban elkészített Málnakrémes csokimousse szolgált. Fontos, hogy egy nappal a fogyasztás előtt készítsük el, mert kell neki 24 óra, hogy kellően megdermedhessen a hűtőben. A krémhez agar agart használtam, hogy jobban összefogja, de ez helyettesíthető zselatin fixel is. Az agar agaról bővebben itt olvashattok.  A hozzávalókat 2,5 dl-es bögrével mértem, és a Lehel piacon található paleo boltban vettem. Rebarbara is beszerezhető a Lehel piacon. 

Hozzávalók: (24 cm-es tortaformához)

Alaphoz:

  • 4 tojás (m-es)
  • 4 ek. kókuszvirág cukor
  • 3 ek. finomra őrölt mandula
  • 3 ek. gesztenyeliszt
  • 1 ek. olvasztott kókuszzsír

Elkészítése

  • Előmelegítjük a sütőt 180 fokra (légkeverés).
  • A tojásokat a kókuszvirág cukorral elektromos habverővel magas fokozaton addig keverjük, míg sűrű krém nem lesz belőle (kb. 10 perc). 
  • A száraz hozzávalókat összekeverjük és a tojásos krémhez adjuk. 
  • A végén pedig belecsorgatjuk az olvasztott kókuszzsírt, összekeverjük és az egészet egy sütőpapírral kibélelt csatos tortaformába öntjük. 
  • Mehet is a sütőbe, kb. 20 percet sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. 
  • Ha kész kivesszük a tortaformából és rácson hagyjuk hűlni.

Epermousse krémhez:

  • 30 dkg eper
  • 2 tojás (M-es)
  • 2 ek. kókuszvirág cukor
  • 4 dl kókusztejszín - cocomas (hűtve)
  • 2 kk. agar agar

Elkészítése

  • Az agar agart 2 dl vízben felforraljuk majd hűlni hagyjuk. Ha kicsit bekocsonyásodna mielőtt a krémhez öntenénk, melegítsük fel újra, míg folyékony nem lesz. 
  • A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük, majd a sárgáját a cukorral szintén habosra felverjük.
  • A cocomast is felverjük, míg sűrű enyhén folyós krém nem lesz belőle. 
  • Az epret aprítógépben pürésítjük. 
  • A tojássárgájához hozzákeverjük az eper pürét, majd óvatosan beleforgatjuk a kókusz habunkat majd a felvert tojásfehérjét végül pedig a vízben felforralt agar agart. Vigyázzunk ha bekocsonyásodna melegítsük fel és folyékonyan öntsük hozzá. 
  • A kihűlt torta alapunkat egy folpac-al kibélelt csatos tortaforma aljába tesszük és ráöntjük az eper krémet. 
  • Berakjuk a mélyhűtőbe dermedni míg elkészítjük a rebarbarás-gyömbéres szószt a tetejére. 
  • Ha agar agar helyett zselatinfix-el csináljuk, akkor a cocomsast 1 csomag Dr. Oetker Express zseatin fix-el verjük fel. 

Gyömbéres-rebarbarás szósz:

  • 1 bögre rebarbara felvágva 
  • 6 nagyobb szem eper
  • kb. 5 cm friss gyömbér lereszelve
  • 3 ek. chia mag liszt
  • 1/4 bögre víz
  • 1/4 kk. agar agar
  • 2 ek. agavé vagy méz

Elkészítése:

  • Az epret a megtisztított rebarbarával és a reszelt gyömbérrel aprítógépen pürésítjük, majd hozzáadjuk a chia mag lisztet. Ha a chia mag liszt nagyon sötétre színezné adjunk még hozzá epret.  
  • Ezt a masszát áttesszük egy lábasba, hozzáöntjük a vizet és az agar agart. Felforraljuk majd alacsony lángon főzzük kb. 10 percet.
  • Félretesszük és hűlni hagyjuk. 
  • Ha langyosra kihűlt, óvatosan rákenjük a tortánk tetejére, vigyázzunk hogy ne keveredjenek össze a krémek.  
  • Majd visszatesszük a mélyhűtőbe még egy órára, utána pedig tegyük át a hűtőbe még egy éjszakára dermedni. Fontos hogy ne hagyjuk sokáig a mélyhűtőben nehogy megfagyjon. Óvatosan szeleteljük és hűtőben tároljuk.

 

Szólj hozzá

eper gyömbér kókusztej rebarbara agar agar desszert-édesség