Kókusztejes vöröslencse dhal (vegán)

Az egyik legnépszerűbb indiai alap-étel a dhal, nekem nagy kedvencem a vöröslencséből készült, ám még sose csináltam ez volt az eső alkalom és örömmel tapasztalta, hogy könnyen és viszonylag gyorsan elkészíthető:) Köretnek én kókusztejben főtt basmati rizst csináltam hozzá, de bármi mással jó ízlés szerint vagy akár magában is. A hozzávalók beszerezhetőek bármilyen ázsiai élelmiszereket árusító boltba, én a Lehel piacon vettem.
Előkészület | Főzési idő | Összesen |
10 perc | 30 perc | 40 perc |
Hozzávalók: (4 fő részére)
- 1,5 bögre vöröslencse
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- kókuszzsír (kb. 1,5 ek)
- kb. 3. cm-es gyömbér darab
- 1 kk. kurkuma por
- fél kk. garam masala fűszer keverék
- só
- 1 bögre kókusztej sűrítmény
- 3 bögre forró víz
- fél csokor friss koriander
Elkészítése:
- Szűrőn hideg vízzel mossuk át a lencsét majd hagyjuk lecsepegni róla a vizet.
- Egy közepes lábasban (én wok-ban készítettem) melegítsük fel a kókuszzsírt pároljuk meg rajta a kockára vágott hagymát, majd adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, reszeljük bele a friss gyömbért, adjuk hozzá a kurkumát és gyakori kevergetés mellett főzzük tovább kb. 2 percig.
- Adjuk hozzá a vöröslencsét és a 3 dl forró vizet, forraljuk fel majd lefedve alacsonyabb lángon hagyjuk főni kb. 25 percet. Néha nézzünk azért rá, ha nagyon elfőne róla a víz pótoljuk.
- Mikor már a lencse megpuhult ráöntjük a kókusztejet (ha cocomast használunk hígítsuk vízzel) hozzáadjuk a garam masala fűszerkeveréket és a sót ízlés szerint majd főzzük össze kb. 5 percig. Ha nagyon sűrűnek találjuk hígítsuk vízzel.
- Én kókusztejben főtt basmati rizst készítettem hozzá azzal tálaltam a tetejét pedig friss korianderrel díszítettem.
Kókusztejes basmati risz:
Hozzávalók:
- 1 bögre basmati rizs
- 1 gerezd fokhagyma
- 1,5 bögre kókusztej
- 1 kk. só
Elkészítése:
- A rizst szűrőn jól átmossuk.
- Felöntjük a kókusztejjel, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát és a sót.
- Lefedjük, közepes lángon felforraljuk, majd levesszük 1-es vagy 2-es (tűzhely függő) fokozatra és 20 percig főzzük (fedő alatt). Nézzünk azért rá néha le ne tapadjon nagyon.
- Majd tűzről levéve hagyjuk még lefedve 10 percet állni.
A recept forrása innen származik.