2017. jan 17.

Kurkumás sült fokhagymakrémleves (paleo, vegán)

írta: organichicks
Kurkumás sült fokhagymakrémleves (paleo, vegán)

sultfokhagymakremleves.jpg

Ezekben a kemény mínuszokban előnyben részesítem a meleg leveseket, ez ráadásul a kurkuma, a gyömbér és a fokhagyma miatt tele van vitaminnal, jól esik ebben a nagy hidegben. Imádom a hagymát, fokhagymát minden mennyiségben, ezért keltette fel az érdeklődésemet ez a recept. Nem hagyományosan van fűszerezve hanem kurkumával, római köménnyel, korianderrel és tamarind pasztával, úgyhogy nagyon kíváncsi voltam mi fog ebből kisülni, mindenképpen ki akartam próbálni, én adtam hozzá még egy kis reszelt friss gyömbért is. Szerintem nagyon finom lett, azoknak ajánlom akik szeretik az ázsiai ízvilágot. A tamarind pasztát a Lehel piacon a földszinten található török élelmiszereket árusító boltban vettem, ott egyébkét a többi fűszert is betudjátok szerezni. Friss zöldségleves híján a DM-ben kapható bio zöldségleves kockából készítettem az alaplevet. A recept ötlete innen származik. 

 

Előkészület    Főzési, sütési idő     Összesen    
10 perc 40 perc 50 perc

 Hozzávalók: (kb. 4 főre)

  • 4 fej nagyobb fokhagyma
  • 2 fej közepes vöröshagyma
  • 1 ek. friss reszelt gyömbér 
  • 1 ek. tamarind paszta 
  • 2 ek. almaecet
  • 1 csokor friss koriander 
  • fél lime kifacsart leve
  • 1 kk. őrölt kurkuma
  • fél kk. őrölt római kömény
  • kókuszzsír
  • 1 dl kókuszkrém (cocomas) 
  • 1 liter zöldségleves alaplé 

Elkészítése:

  • Sütőt előmelegítjük (190 fok, légkeverés). 
  • A fokhagymák felső részét kb. 1 cm vastagságban levágjuk, és a levágott felével felfelé belerakjuk őket egy alufóliába, öntünk rá egy kis kókuszzsír, megsózzuk és berakjuk a sütőbe, kb. 25-30 perc alatt megsül. 
  • Ha készen van a gerezdeket egy mokkáskanál segítségével könnyedén kitudjuk piszkálni, átrakjuk egy turmixgépbe és egy kis zöldséglé hozzáadásával összeturmixoljuk. 
  • Amíg sül a fokhagyma a vöröshagymákat apróra vágjuk és kókuszzsíron üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a friss gyömbért, kurkumát, római köményt, tamarind pasztát, almaecetet, lime levét, megsózzuk ízlés szerit és picit összefőzzük.
  • Hozzáadjuk a zöldségleves alaplevet (ha DM-es bio leveskockával csináljátok 1 liter vízbe 2 db kocka kell) és a kókuszkrémet majd összeforraljuk.  
  • Kóstolgassuk azért főzés közben és igény szerint változtassuk a fűszereket:)
  • Tálaláskor friss korianderrel díszítjük és egy kis plusz kókuszkrémet is csepegtethetünk bele. 

sultfokhagyma2.jpg

sultfokhagyma1.jpg

Ha tetszett a recept és érdekelnek a továbbiak kövess FacebookonInstagramon és YouTubeon.

Szólj hozzá

fokhagyma koriander kurkuma paleo tamarind paszta sütés-főzés paleo leves vegán leves gluténmentes recept egészséges receept római köményy