2016. okt 04.

Mogyorókrémes sütemény (glutén- es tejmentes)

írta: organichicks
Mogyorókrémes sütemény (glutén- es tejmentes)

mogyorokremessut2.jpg

Gyengém a mogyorókém, szerintem a csoki és mogyoró kombinációnál nem létezik jobb:) Korábban készítettem már egy házi mogyorókrémes sütés nélküli tortát, melynek a receptjét itt találjátok. Most piskótába tettem a mogyorót és a tetejét bevontam csokikrémmel és pörkölt mogyoróval, isteni lett próbáljátok ki, nekem jelenleg ez az új kedvencem:) Reggelire vagy délutáni kávé mellé is kiváló. Sütőformám 18x30 cm-s, a hozzávalókat 2,5 dl-es bögrével mértem. 

 

Előkészület     Sütési idő    Összesen  
30 perc 30 perc  1 óra

 Hozzávalók a piskótához: 

  • 20 dkg mókusmogyoró
  • 3 ek. kókuszzsír
  • 2 db m-es tojás
  • 4 ek. kókuszvirág cukor
  • fél tk. szódabikarbóna
  • 2 ek. gesztenyeliszt
  • 1 ek. nyílgyökérpor
  • 1 ek. cukrozatlan kakaópor

Elkészítése

  • A mogyorót sütőben megpörköljük (kb. 10 perc), picit hűlni hagyjuk, majd átrakjuk az egészet egy konyharuhába, összefogjuk mintha egy batyu lenne, és a másik kezünkkel morzsolgatjuk, ezzel az a célunk, hogy lejöjjön a héja:), nem baj ha marad rajta egy kicsi, de ha nagyon precízek akarunk lenni kézzel még lemorzsolgathatjuk a maradék darabokat.
  • Áttesszük az aprítógépbe és durva darabosra aprítjuk, kiveszünk belőle kb. 3 ek.-al (ezt foguk a tetejére szórni), majd hozzáadjuk a 3 ek. olvasztott kókuszzsírt és tovább aprítjuk krémes állagúra. 
  • A tojásokat a kókuszvirág cukorral jó habosra verjük (akkor jó ha már elkezd világosodni), majd hozzáadjuk szitán átszitált gesztenyelisztet, nyílgyökérport, kakaót és a szódabikarbónát és végül a mogyorókrémünket. Az egészet jól összekeverjük, pudingszerű ragadós masszát fogunk kapni. 
  • Átöntjük a tésztánkat egy sütőpapírral kibélelt sütőformába és berakjuk az előmelegített sütőbe és 180 fokon, légkeverésen sütjük kb. 15-20 percet, tűpróbával ellenőrizzük mikor van kész. 
  • Kivesszük a formából és egy rácson hűlni hagyjuk. 

mogyoro.jpg

mogyorokremessuti1.jpg

mogyorokremssuti2.jpg

mogyorokremessuti3.jpg

Hozzávalók a csokikrémhez

  • fél bögre kókuszkrém (cocomas vagy aroy-d is jó)
  • 1 ek. cukrozatlan kakaópor
  • 60 g magas kakaótartalmú feketecsoki (én az Lidl-eset favorizálom)

Elkészítése

  • Egy kis lábasban alacsony fokozaton a kókuszkrémben csomómentesen elkeverjük a kakaóport majd hozzáadjuk a csokit és beleolvasszuk folyamatos kevergetés mellett. 
  • Majd ezt a krémet rákenjük a piskótánk tetejére, megszórjuk a mogyoróval, amit az elején félretettünk, óvatosan belenyomkodjuk és készen is vagyunk. Ha vastagabb krémet szeretnétek (szerintem azt is elbírja) tegyetek bele több kókuszkrémet meg csokit.
  • Ha nem fogy el rögtön (amit kétlek:D) zárható dobozban tároljuk, hogy ne száradjon ki. 

mogyorokremessuti.jpg

mogyorokremessuti4.jpg

mogyorokremessuti6.jpg

Ha tetszett a recept és érdekelnek a továbbiak kövess Facebookon és Instagramon.

Szólj hozzá

csoki mogyorókrém gesztenyeliszt nyílgyökérpor desszert-édesség