Mogyorókrémes sütemény (glutén- es tejmentes)
Gyengém a mogyorókém, szerintem a csoki és mogyoró kombinációnál nem létezik jobb:) Korábban készítettem már egy házi mogyorókrémes sütés nélküli tortát, melynek a receptjét itt találjátok. Most piskótába tettem a mogyorót és a tetejét bevontam csokikrémmel és pörkölt mogyoróval, isteni lett próbáljátok ki, nekem jelenleg ez az új kedvencem:) Reggelire vagy délutáni kávé mellé is kiváló. Sütőformám 18x30 cm-s, a hozzávalókat 2,5 dl-es bögrével mértem.
Előkészület | Sütési idő | Összesen |
30 perc | 30 perc | 1 óra |
Hozzávalók a piskótához:
- 20 dkg mókusmogyoró
- 3 ek. kókuszzsír
- 2 db m-es tojás
- 4 ek. kókuszvirág cukor
- fél tk. szódabikarbóna
- 2 ek. gesztenyeliszt
- 1 ek. nyílgyökérpor
- 1 ek. cukrozatlan kakaópor
Elkészítése:
- A mogyorót sütőben megpörköljük (kb. 10 perc), picit hűlni hagyjuk, majd átrakjuk az egészet egy konyharuhába, összefogjuk mintha egy batyu lenne, és a másik kezünkkel morzsolgatjuk, ezzel az a célunk, hogy lejöjjön a héja:), nem baj ha marad rajta egy kicsi, de ha nagyon precízek akarunk lenni kézzel még lemorzsolgathatjuk a maradék darabokat.
- Áttesszük az aprítógépbe és durva darabosra aprítjuk, kiveszünk belőle kb. 3 ek.-al (ezt foguk a tetejére szórni), majd hozzáadjuk a 3 ek. olvasztott kókuszzsírt és tovább aprítjuk krémes állagúra.
- A tojásokat a kókuszvirág cukorral jó habosra verjük (akkor jó ha már elkezd világosodni), majd hozzáadjuk szitán átszitált gesztenyelisztet, nyílgyökérport, kakaót és a szódabikarbónát és végül a mogyorókrémünket. Az egészet jól összekeverjük, pudingszerű ragadós masszát fogunk kapni.
- Átöntjük a tésztánkat egy sütőpapírral kibélelt sütőformába és berakjuk az előmelegített sütőbe és 180 fokon, légkeverésen sütjük kb. 15-20 percet, tűpróbával ellenőrizzük mikor van kész.
- Kivesszük a formából és egy rácson hűlni hagyjuk.
Hozzávalók a csokikrémhez:
- fél bögre kókuszkrém (cocomas vagy aroy-d is jó)
- 1 ek. cukrozatlan kakaópor
- 60 g magas kakaótartalmú feketecsoki (én az Lidl-eset favorizálom)
Elkészítése:
- Egy kis lábasban alacsony fokozaton a kókuszkrémben csomómentesen elkeverjük a kakaóport majd hozzáadjuk a csokit és beleolvasszuk folyamatos kevergetés mellett.
- Majd ezt a krémet rákenjük a piskótánk tetejére, megszórjuk a mogyoróval, amit az elején félretettünk, óvatosan belenyomkodjuk és készen is vagyunk. Ha vastagabb krémet szeretnétek (szerintem azt is elbírja) tegyetek bele több kókuszkrémet meg csokit.
- Ha nem fogy el rögtön (amit kétlek:D) zárható dobozban tároljuk, hogy ne száradjon ki.
Ha tetszett a recept és érdekelnek a továbbiak kövess Facebookon és Instagramon.