Édesburgonya krémleves
Az őszi-téli édesburgonya mániámat folytatván készítettem ezt a krémlevest. Alapvetően imádom a leveseket, de télen még többet készítek, főleg krémleveseket. Nagyon jó állagúra sikeredett, könnyed, de mégis laktató, jól felmelegít ebben a hideg időben. A tetejét friss csírával és pörkölt kesudióval díszítettem, de ez el is hagyható vagy helyettesíthető bármilyen más maggal ízlés szerint (bár én nem ajánlom, mert nagyon finom vele:). Hirtelen nem volt otthon zöldségleves alaplevem így azt alatura bio zöldségleves kockából készítettem. Friss csírát a vasárnaponként megrendezésre kerülő Szimpla őstermelői piacon szoktam beszerezni.
Hozzávalók: (kb. 4-5 fő részére)
- 1,5 liter zöldségleves alaplé
- 1 kg édesburgonya
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 szál újhagyma
- friss gyömbér kb. 3 cm-s darab
- fél lime leve
- 1,5 tk. őrölt római kömény
- 1,5 tk. őrölt koriander
- fél tk. kurkuma
- só ízlés szerint
- friss csíra ízlés szerint
- 1 marék pörkölt kesudió
- 3 ek. kókuszzsír
Elkészítése:
- Elkészítjük a zöldségleves alaplevet: 1,5 liter vízbe teszünk 2 kockát és felforraljuk.
- A kesudiót egy serpenyőbe lepirítjuk.
- Az édesburgonyákat megmossuk (nem kell megpucolni).
- Nagyobb darabokra vágjuk, betesszük a sütőbe (180 fok, légkeverés) és kb. 20-30 perc alatt megpuhul (villával ellenőrizzük).
- Hagyjuk kicsit hűlni, majd könnyedén letudjuk húzni róla a héját.
- A hagymát és az újhagymát felszeleteljük és kókuszzsíron puhára pároljuk.
- Hozzáadjuk az édesburgonyát és összeturmixoljuk botmixerrel vagy turmixgépben (érdemes hozzáadni a zöldséglevesből, hogy könnyebben menjen).
- Majd hozzáadjuk a többi levet, a fűszereket, belereszeljük a gyömbért, belenyomjuk a fél lime levét, megsózzuk ízlés szerint és összefőzzük.
- Kesudióval és friss csírával tálaljuk (úgy is nagyon jó, ha belekeverünk kesudió darabokat a levesbe).
Ha tetszett a recept és érdekelnek a továbbiak kövess Facebookon és Instagramon.