Thai kókusztejes-mogyorószószos zöldséges rizs
Azt hiszem kijelenthetem, hogy én a Thai konyha szerelmese vagyok:) annyira friss ízűek az ételeik, szeretem, hogy sok zöldséget használnak szinte nyersen, nem főzik/párolják túl. Én kimondottan nem szeretem a párolt zöldségeket, elveszíti az ízüket teljesen. Imádom, hogy rengeteg gyömbért, kókusztejet, koriandert, mogyorót, csírát használnak. A jövőben igyekszem minél több Thai receptet kipróbálni:) Ez a zöldséges rizs rendkívül egyszerűen elkészíthető és aránylag gyorsan megvan, a rizs főzése kicsit időigényes de közben eltudjuk készíteni a mogyorószószt és a zöldségeket. Kiváló főételnek, de akár köretnek is. Ha marad belőle hidegen is jó, el lehet vinni másnap a munkahelyre ebédnek:D A rizsecet és szezámolaj beszerezhető bármilyen Ázsia boltban (én a Lehel piacon vettem), koriandert a Lehel piacon vettem (középen a termelői részlegen a fűszernövényeket áruló hölgynél mindig van:).
Előkészület | Főzési idő | Összesen |
10 perc | 40 perc | 50 perc |
Hozzávalók: (kb. 4 főre)
Rizshez:
- 1 bögre jázmin rizs
- 1,5 bögre kókusztej (én a cocomast hígítottam vízzel)
- 1 gerezd fokhagyma (apróra vágva)
- 1 kk. só
Elkészítése:
- A rizst szűrőn jól átmossuk.
- Felöntjük a kókusztejjel, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát és a sót.
- Lefedjük, közepes lángon felforraljuk, majd levesszük 1-es vagy 2-es (tűzhely függő) fokozatra és 30 percig főzzük (fedő alatt).
- Majd tűzről levéve hagyjuk még lefedve 10 percet állni.
Mogyorószószhoz:
- 20 dkg földimogyoró (sótlan)
- 5 ek. kókuszzsír (olvasztva)
- 3 ek. méz
- 4 ek. rizsecet
- 2 kk. szezámolaj
- kb. 5 cm-es friss gyömbér lereszelve
Elkészítése:
- A földimogyorót aprítógépben a kókuszzsírral krémesre aprítjuk.
- Átrakjuk egy kis lábasba, hozzáadjuk a mézet és alacsony lángon összekeverjük, hozzáadjuk a rizsecetet, szezámolajat, reszelt gyömbért és tovább keverjük. Ne forraljuk fel arra vigyázunk. Ha túl sűrűnek találjuk vízzel hígíthatjuk. Mikor elkészül levesszük a tűzről és félretesszük.
Zöldségekhez:
- 1 nagy kaliforniai piros paprika (apróra vágva)
- kisebb lilakáposzta fele (apróra vágva)
- 2 szál újhagyma (apróra vágva)
- 10 dkg kesudió (durvára vágva)
- 1 nagyobb répa (reszelve)
- 1 csokor koriander (apróra vágva)
- szezámolaj ízlés szerint
- lime a tálaláshoz
Elkészítése:
- A kesudiót szárazon megpörköljük.
- Összekeverjük a zöldségeket a kesudióval és a rizzsel, öntünk rá egy kis szezámolajat.
- A mogyorószósszal összekeverhetjük az egészet vagy tálaláskor a tetejére is tehetjük.
- Nyomjunk rá egy kis friss lime levet.
A recept forrása innen származik.