Cseresznyés pite (paleo)
Ennek a pitének akkora sikere volt a hétvégén, hogy kétszer is elkészítettem. Roppant egyszerű és gyorsan megvan. Kiváló reggelire kávé mellé vagy akár desszertnek is. Mivel cseresznye szezon van én azzal sütöttem, de lehet más gyümölccsel is ízlés szerint. A hozzávalók bármilyen bio- vagy paleo boltban beszerezhetőek.
Előkészület | Sütési idő | Összesen |
15 perc | 20-25 perc | 35 perc |
Hozzávalók: (kisebb sütő formához az enyém 18x30 cm-s)
- 4 tojás
- 4 ek. kókuszvirág cukor (vagy más édesítő) + a tetejét megszórni egy kevés
- 4 ek. gesztenye liszt
- 4 ek. kókuszliszt
- 3 ek. nyílgyökérpor
- 3 ek. kókuszzsír olvasztva
- kb. 3-4 marék magozott cseresznye
- csipet só
- 1/2 tk. szódabikarbóna
- fahéj a tetejére ízlés szerint
Elkészítése:
- Előmelegítjük a sütőt (180 fok, légkeverés).
- A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgáját a kókuszvirág cukorral felverjük jó habosra (addig míg elkezd világosodni).
- A sárgájához hozzáadjuk az olvasztott kókuszzsírt spatulával jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a szitán átszitált gesztenyelisztet és kókuszlisztet és a szódabikarbónát.
- Ezek után óvatosan nagy mozdulatokkal hozzákeverjük a fehérjét és végül hozzáadjuk a nyílgyökérlisztet és jól összekeverjük.
- Sütőpapírral kibélelt kisebb sütőformában eloszlatjuk a tésztánkat, ne ijedjünk meg elég laposnak tűnik, de majd a sütés alatt duplájára nő.
- Megszórjuk a tetejét gazdagon cseresznyével, óvatosan belenyomkodjuk a tésztánkba.
- A tetejét megszórjuk egy kis kókuszvirág cukorral és fahéjjal és máris mehet az előmelegített sütőbe, 20-25 perc alatt megsül (tűpróbával ellenőrizzük).
- Mikor elkészül érdemes a formából óvatosan kiemelni a sütőpapírral együtt és rácson hűteni.