2016. ápr 18.

Geszti Eszti torta (vegàn)

írta: organichicks
Geszti Eszti torta (vegàn)

image_25.jpeg

A recept ötletét gyermekkoromban nagy előszeretettel fogyasztott Geszti Eszti adta:) próbáltam valami hozzá hasonló ízkombinációt kikísérletezni. Akinek hozzám hasonlóan nagy kedvence volt (vagy még mindig:), az feltétlenül próbálja ki. A torta alapjául a már korábban a Mogyorókrémes tortánál készített alapot használtam, nagyon bevált nekem, mert eléggé semleges íze van, nem nyomja el a krém ízét. A krém masszív állagát pedig a meggy remekül ellensúlyozza. Bár ez nem számít teljesen nyers tortának, mert a gesztenye előfőzött benne, de érdemes ezt is fogyasztás előtt 1 nappal elkészíteni, hogy összeérjenek az ízek.  A hozzávalókat 2,5 dl-es bögrével mértem, a Lehel Piacon szoktam venni az első emeleti paleo boltban

 
Előkészület     Fagyasztási idő    Összesen      
30 perc 1,5 óra 2 óra

 Hozzávalók: (20 cm-s tortaformához)

Alaphoz

  • 1 bögre mogyoróliszt (törökmogyoró)
  • 1/2 bögre zabpehely (vagy bármilyen maggal jó, aki paleo étrendet követ)
  • 1 ek. cukrozatlan kakaópor
  • 1/2 bögre kókuszzsír
  • 5 nagyszemű puha cukrozatlan kimagozott datolya (piacokon beszerezhető, vagy ez a fajta, de ebből kb. 8 szem kell)
  • csipet só

Elkészítése:

  • Aprítógépben először a zabot apróra aprítjuk majd hozzáadjuk a többi hozzávalót és addig aprítjuk míg egy ragacsos masszát nem kapunk, ha nem áll össze adjunk még hozzá datolyát. 
  • Folpack-al kibélelt csatos tortaforma aljába nyomkodjuk egyenletesen (érdemes csak a tortaforma alját kibélelni, akkor szép egyenletes marad az oldala a tortánknak, a csatos oldala könnyen eltávolítható lesz folpack nélkül is).

csokisalap.jpg

Krémhez

  • 2 érett közepes banán, ha csak sárga volt a piacon itt találod, hogyan segíthetsz rajta:)
  • 300 g előfőzött tasakos gesztenye
  • 8 ek. kókuszzsír (olvasztott)
  • 7 ek. agavé (helyettesíthető mézzel)
  • 4 ek. malibu likőr vagy rum (elhagyható ha épp nincs otthon)

Elkészítése:

  • A gesztenyét aprítógépben az agavéval és a kókuszzsírral krémesre aprítjuk, hozzáadjuk a banánt és a malibu likőrt majd tovább aprítjuk még teljesen krémes állagot nem kapunk. A krémet kóstoljuk azért meg, hogy megfelel e az édessége.
  • Ezt a krémet ráöntjük az alapunkra és betesszük a fagyasztóba fél órára. Erre azért van szükség, hogy a csokikrémet a tetején szépen eltudjuk kenni és ne keveredjen össze a gesztenyés krémmel. 

Csokimázhoz:

  • 100 g magas kakaótartalmú feketecsoki
  • 1 ek. cukrozatlan kakaópor
  • fél bögre kókuszkrém (cocomas)
  • 3 ek. olvasztott kókuszzsír

Díszítéshez

  • Magozott meggy kb. 4 marék (fagyasztott)

Elkészítése

  • A kókuszkrémet felmelegítjük épp hogy bugyborékoljon, lekapcsoljuk a hőfokot, beletördeljük a fekete csokit, hozzáadjuk a kakaóport és a kókuszzsírt és folyamatosan keverjük míg fel nem olvad a  csoki.  
  • Majd a fagyasztóból kivesszük a tortát és rákenjük óvatosan a tetejére a csokimázat. 
  • Díszítjük a tetejét magozott meggyel, ha fagyasztottat használunk előtte olvasszuk ki. 
  • Visszatesszük a mélyhűtőbe 1 órára. 

Ha rögtön fogyasztjuk, előtte hagyjuk állni szobahőmérsékleten kb. 10 percet, hogy kicsit felengedjen. Hűtőben tároljuk, akár 1 hétig is eláll. A teteje kicsit fehéres lehet a kókuszzsírtól. 

Ha tetszett a recept és érdekelnek a továbbiak kövess Facebookon és Instagramon.

 

Szólj hozzá

meggy csoki gesztenye desszert-édesség